externe

Presedintele Croatiei continua sa atace: „UE a pacalit Ucraina, i-a vandut iluzii. Nu au primit nimic de la UE si li s-au promis miliarde si miliarde”

Presedintele croat Zoran Milanovic a lansat un nou atac la adresa UE in contextul crizei cu Ucraina, sustinand ca oficialii iresponsabili de la Bruxelles trateaza Kievul cu dispret.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune RTL, citat de RT, liderul de la Zagreb a declarat ca Kievul „a fost intr-o pozitie infricosatoare in raport cu UE, care trateaza Ucraina in mod iresponsabil. Nu au primit nimic de la UE si li s-au promis miliarde si miliarde”.

El a sustinut ca „Ucraina este intimidata de aceiasi birocrati de la Bruxelles care au intimidat alte state”. El i-a acuzat pe oficialii UE ca au vandut iluzii Ucrainei si ca „le-au promis un fel de statut asociat”.

„Tara, potrivit UE, se afla intr-o situatie foarte proasta. Inainte erau dezvoltati, dar acum PIB-ul pe cap de locuitor este la nivelul celui din Kosovo”, a adaugat presedintele croat.

Comentariile sale vin in contextul unei situatii tensionate la granita dintre Rusia si Ucraina, liderii occidentali acuzand Moscova in ultimele luni de o consolidare militara de-a lungul granitei in vederea unei invazii. Saptamana trecuta, Milanovic a anuntat ca Zagrebul isi va retrage trupele din contingentele NATO stationate in regiune in cazul in care situatia se va transforma intr-un conflict la scara larga, declarand ca autoritatile tarii sale „nu au nimic de-a face cu asta si nu vom avea nimic de-a face cu asta”.

Liderul croat a declarat ca escaladarea tensiunilor „nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia”. In schimb, a spus el, „are de-a face cu dinamica politicii interne americane – [presedintele SUA] Joe Biden si administratia sa, pe care am sustinut-o”.

Kievul se pregateste sa depuna o cerere oficiala de aderare la UE in 2024, in speranta de a primi statutul de membru in decurs de un deceniu.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

8 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

8 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

9 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

9 ore ago