Presedintele Iohannis, avertisment dupa aparitia coronavirusului in Romania: „Raspandirea de stiri alarmiste sau chiar de stiri false poate genera o epidemie de panica”

news

Presedintele Klaus Iohannis are o prima reactie dupa ce in Romania s-a inregistrat primul caz de coronavirus.  Seful statului atrage atentia ca „raspandirea de stiri alarmiste sau chiar de stiri false poate genera o epidemie de panica, cu consecinte nocive pentru semenii nostri”.

„Dragi romani,

Este normal sa tratam cu toata seriozitatea situatia generata de aparitia cazurilor de coronavirus in Europa si de confirmarea unui caz pe teritoriul Romaniei, dar nu exista niciun motiv real de panica. Infectia cu acest virus provoaca in marea majoritate a cazurilor doar simptome usoare, dureri in gat, tuse si febra, ca in orice raceala.

Asadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie sa il avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandarile autoritatilor si de a ne informa constant din surse credibile si oficiale. Institutiile responsabile au luat toate masurile care se impun pentru a impiedica raspandirea acestui virus in tara noastra si a limita efectele sale negative.

Sa fim solidari in a descuraja orice incercari de a crea senzationalul in aceste momente. Raspandirea de stiri alarmiste sau chiar de stiri false poate genera o epidemie de panica, cu consecinte nocive pentru semenii nostri. Sa contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informatiilor utile de preventie si sa avem grija sa protejam varstnicii si persoanele mai vulnerabile, cele care sufera deja de boli cronice”, a scris Iohannis pe Facebook.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi ca noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secretiilor respiratorii, precizand ca nu exista niciun fel de tratament specific in acest caz.

„Nu exista niciun fel de tratament specific, daca apar simptome se trateaza simptomatic, adica febra, cefalee, lucruri de genul acesta se trateaza simptomatic. Cazurile simple, usoare sau formele medii se trateaza in acest mod. Daca apar cazuri complicate, atunci sigur ca se instituie masuri de terapie intensiva, dar nu este cazul unor astfel de masuri”, a explicat Alexandru Rafila.

El a aratat ca boala se transmite prin intermediul secretiilor respiratorii.

„Contactul direct inseamna un contact apropiat cu o persoana care este infectata. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secretiilor respiratorii, ceea ce poti prin atingere – contactul cu o suprafata care a fost contaminata cu secretii provenind de la persoana respectiva cu putin timp in urma prin intermediul mainilor. Avem o obisnuinta sa punem mana pe fata, sa punem mana la gura si atunci sa ne infectam. (…) Nu exista purtatori ai virusului, exista persoane infectate si persoane neinfectate. In cele 14 zile de monitorizare vom afla raspunsul daca intr-adevar exista…”, a sustinut reprezentantul Societatii Romane de Microbiologie.

In ceea ce priveste starea pacientului care a fost confirmat cu noul tip de coronavirus el a precizat: „Din cate stiu, starea (n.r. – pacientului) este chiar buna. A venit asimptomatic, cu o stare de sanatate buna”.

El a afirmat ca au fost testate 55 de probe.

„Nu cred ca mai trebuie aduse in acest moment probe din judetul Gorj. Probele vin in permanenta in fiecare zi, conform unui protocol. Toate persoanele care vin dintr-o zona afectata sau care au fost in zone afectate sunt testate la Institutul National de Boli Infectioase ‘Matei Bals’, dar si la centrele regionale. Deja si centrele regionale incep sa testeze. Nu putem sa dam o cifra exacta cate vin. Au fost testate in total 55 de probe. Ati vazut ca este o proba pozitiva, este o activitate continua. (…) Nu avem pana in momentul de fata o alta proba pozitiva”, a spus medicul.

Intrebat in legatura cu informatia potrivit careia studentii de la Medicina nu ar vrea sa vina la Institutul „Matei Bals”, Rafila a raspuns: „Studentii la Medicina, din cate stiu eu, fac medicina ca sa lucreze cu pacienti, sa trateze pacientii. Chestiunea aceasta ca se tem sa lucreze cu pacientii sau sa vina intr-o institutie medicala nu este o ideea corecta pentru cine vrea sa practice medicina. Daca vrei sa faci altceva – design interior sau altceva sigur ca atunci poti sa nu vii la Institutul ‘Matei Bals’, ca student trebuie sa vii la Institutul ‘Matei Bals’ sau orice alta unitate medicala unde se trateaza pacientii inclusiv cu boli infectioase”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: