externe

Presedintele Mexicului starneste indignare dupa ce a declarat ca membrii bandelor criminale si ai cartelurilor de droguri sunt „oameni respectuosi”

Presedintele Mexicului a declarat joi ca bandele criminale violente si cartelurile de droguri din aceasta tara sunt, in esenta, formate din „oameni respectuosi” care „respecta cetatenii” si care, in mare parte, doar se ucid intre ei.

Afirmatiile presedintelui Andres Manuel Lopez Obrador sunt in mod clar in contradictie cu realitatea milioanelor de mexicani care traiesc in zone dominate de cartelurile de droguri. Cartelurile cer in mod obisnuit plati de protectie de la rezidentii locali si ii ucid sau ii rapesc daca refuza sa plateasca.

Un reporter l-a intrebat pe Lopez Obrador daca bandele de traficanti s-au comportat bine atunci cand a vizitat localitatea Badiraguato, Sinaloa – orasul natal al lordului drogurilor incarcerat Joaquin „El Chapo” Guzman, pe care l-a vizitat in calitate de presedinte de mai multe ori. „Intotdeauna!” a raspuns Lopez Obrador, adaugand ca „Uneori dam peste oameni care sunt ciudati, dar respectuosi”.

Continuand subiectul cartelurilor de droguri la briefingul de presa de dimineata, Lopez Obrador a spus: „Exista ceva ce oamenii ar trebui sa stie”. „Din fericire, atacurile care au loc in aceasta tara au loc, in general, intre grupuri (criminale)”, a spus presedintele,citat de ABC News. „Ei respecta cetatenii”.

Lopez Obrador a refuzat mult timp sa atace cartelurile, despre care sustine ca au fost fortate sa devina criminale din lipsa de oportunitati. Strategia sa „Imbratisari, nu gloante” ofera programe de formare profesionala pentru tineri, astfel incat acestia sa nu devina pistolari ai cartelurilor. In trecut, el a parut, de asemenea, sa normalizeze prezenta bandelor, incurajand mexicanii sa negocieze pacte de pace intre carteluri.

Dar a spune ca cartelurile nu ataca cetatenii obisnuiti duce problema la un nou nivel. Expertii si activistii pentru drepturile omului spun ca mii de mexicani au fost fortati sa isi paraseasca locuintele din cauza violentelor si a santajului cartelurilor, iar mii de proprietari de afaceri, soferi de taxi si de autobuz au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se lase santajati.

Declaratiile de joi ale lui Lopez Obrador vin la o saptamana dupa ce a declarat ca nu va lupta impotriva cartelurilor mexicane de droguri la ordinul SUA. In ceea ce presedintele a numit o politica „Mexico First”, el a declarat: „Nu vom actiona ca politisti pentru niciun guvern strain. Mexic mai intai. Casa noastra este pe primul loc”.

De-a lungul anilor, Lopez Obrador a prezentat diverse justificari pentru politica sa de evitare a confruntarilor cu cartelurile. In trecut, el a afirmat ca „nu poti combate violenta cu violenta”, iar cu alte ocazii a sustinut ca guvernul trebuie sa abordeze „cauzele” violentei cartelurilor de droguri, atribuindu-le saraciei sau lipsei de oportunitati.

Lopez Obrador a incurajat, de asemenea, liderii bisericii catolice sa incerce sa negocieze pacte de pace intre bandele aflate in conflict. Explicand de ce a ordonat armatei sa nu atace atacatorii cartelurilor, el a declarat in 2022 ca „avem grija si de vietile membrilor bandei, sunt fiinte umane”.

De asemenea, el a parut uneori ca nu ia in serios problema violentei. In iunie 2023, el a spus despre o banda de traficanti de droguri care rapise 14 ofiteri de politie: „O sa va spun parintilor si bunicilor vostri”, sugerand ca ar trebui sa primeasca o bataie buna.

Intrebati la momentul respectiv despre aceste comentarii, locuitorii unui oras din statul Michoacan din vestul Mexicului, care au trait ani de zile sub controlul cartelurilor de droguri, au reactionat revoltati.

„Isi bate joc de noi”, a spus proprietarul unui restaurant, care a cerut sa ramana anonim pentru ca el – ca aproape toti ceilalti din oras – a fost obligat de mult timp sa plateasca bani de protectie cartelului local. Lopez Obrador a tinut, de asemenea, sa viziteze de cel putin sase ori localitatea Badiraguato din statul Sinaloa si a promis ca o va face din nou inainte de a parasi functia in septembrie.

Intrebat in noiembrie de ce a vizitat de atatea ori aceasta localitate rurala slab populata, Lopez Obrador a citat sofdator un vers dintr-un vechi cantec de bautura: „pentru ca asa vreau”. De asemenea, presedintele a impus limite stricte agentilor americani care opereaza in Mexic si a limitat cat de mult contact pot avea cu acestia fortele de ordine mexicane.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe…

38 de minute ago

Aterizarea unui avion pe o autostrada aglomerata din Letonia. Cu ce probleme s-a confruntat pilotul – Video

Un avion cu doua persoane la bord a aterizat de urgenta pe o autostrada din…

2 ore ago

Profesorii iranieni au iesit in strada in toata pentru a cere reforme in educatie. Regimul a trecut la represalii

Profesorii din Iran au iesit in strada in sprijinul reformelor din sectorul educatiei si pentru…

2 ore ago

Raportul oficial, cum a aparut craterul din mijlocul Slanicului: „Efectul actiunii apei care circula prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt”

Autoritatile au dat publicitatii, luni un raport preliminar in cazul surparii unei zone din centrul…

3 ore ago

Scad puternic temperaturile, se raceste vremea in Romania. Ploile vor predomina in majoritatea regiunilor in urmatoarele doua saptamani

Vremea se va raci in majoritatea regiunilor tarii in urmatoarele zile, insa de la mijlocul…

3 ore ago