Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, sustine ca Romania merita anul acesta o decizie pozitiva privind aderarea la Schengen

externe

acord, migratie, Romania, Schengen, Austria, santaj

Romania asteapta si merita o decizie pozitiva in timpul presedintiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene cu privire la extinderea spatiului Schengen, a declarat marti presedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, care s-a aratat optimista in legatura cu intrarea tarii noastre si a Bulgariei in spatiul european de libera circulatie.

”Nu doar ca asteptati aceasta decizie, ci o si meritati inca din 2011. /…/ Parlamentul (European) si-a facut datoria si, daca va trebui sa mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de facut, o vom face. Majoritatile exista, nu e nicio problema in ceea ce ne priveste. Cred, asadar, ca vom reusi sa gasim o solutie. Avem asteptari inalte de la aceasta presedintie (spaniola a Consiliului UE, n.red.) pentru a incerca sa lucreze cu colegii austrieci si cu altii, daca exista alte tari unde continua sa existe intrebari si cred ca aceste intrebari isi pot primi raspunsurile”, a declarat Metsola intr-un interviu organizat de European Newsroom pentru agentiile implicate in acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles.

Ea a raspuns astfel unei intrebari adresate de AGERPRES privind sansele ca in timpul actualei presedintii semestriale a Consiliului UE sa fie luata o decizie pozitiva privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen.

Bulgaria si Romania doresc sa devina membre ale spatiului de libera circulatie, dar Austria si Olanda au blocat o decizie pozitiva la Consiliul JAI din decembrie anul trecut, invocand drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranti. In timp ce aderarea Bulgariei a fost blocata de Olanda si Austria, in cazul Romaniei opozitia a venit doar din partea Vienei.

”Eram in Consiliu si imi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de presedintele dumneavoastra, care spunea: ‘Ceea ce merita concetatenii mei ar trebui sa obtina’. Am fost la Bucuresti la doua zile dupa non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam sa ii privesc in ochi pe acesti tineri. Asadar, sper, sper, ma astept si sper ca vom avea o decizie care sa fie acceptabila. Am vorbit cu presedintele si cu prim-ministrul, atat cu precedentul, cat si cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a gasi o solutie”, a spus Metsola.

In discursul sau anual privind starea Uniunii Europene, rostit la inceputul acestei luni in plenul Parlamentului European la Strasbourg, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei sa permita intrarea Romaniei si a Bulgariei in Schengen „fara nicio intarziere”.

Anterior in acest an, Olanda a inceput sa dea semnale diplomatice ca ar putea renunta la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lasa Austria izolata in UE pe acest subiect. Unul dintre motive a fost o reforma a justitiei semnificativa in Bulgaria, iar un altul s-a referit la decizia Comisiei Europene de a pune capat Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in cele doua tari vecine.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat mai devreme luna aceasta ca Spania, in calitate de presedinte al Consiliului Uniunii Europene, sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen si are grija ca aceasta tema sa se afle din nou pe ordinea de zi.

Pana la incheierea Presedintiei spaniole a Consiliului UE, la sfarsitul anului, mai sunt programate trei reuniuni ale Consiliului ministrilor de interne din UE: pe 28 septembrie, 18 octombrie si 4 decembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: