Presedintele sirian Bashar al-Assad a sosit in Arabia Saudita pentru summitul Ligii Arabe. Siria a fost reintegrata in organizatie dupa 12 ani de suspendare

externe

Presedintele sirian Bashar al-Assad a sosit, joi seara, in orasul-port saudit Jeddah, potrivit Al-Arabiya TV si televiziunii siriene de stat, informeaza Al Jazeera.

Al-Assad va participa vineri la summitul Ligii Arabe, dupa ce Siria a fost reintegrata in organizatia regionala luna aceasta, la mai bine de 11 ani de la suspendarea acesteia. Al-Assad si guvernul sau au fost ocoliti incepand din 2011 pentru represiunea brutala impotriva protestatarilor opozitiei si razboiul devastator care a inceput in Siria.

Dar sosirea presedintelui in Arabia Saudita repezinta cel mai recent exemplu de incercare a majoritatii statelor arabe de a restabili legaturile.

Tara gazda a fost anterior un sustinator cheie al gruparilor armate de opozitie care au incercat sa-l rastoarne pe al-Assad in timpul razboiului din Siria. Cu toate acestea, in ultimele luni, Riadul a cerut dialog pentru a pune capat conflictului, care a ucis o jumatate de milion de oameni si a stramutat jumatate din populatia dinainte de razboi a Siriei.

Trupele lui Al-Assad au preluat controlul asupra unei mari parti a Siriei, datorita principalilor sai aliati, Rusia si Iran, care au ajutat la inclinarea balantei de putere in favoarea lui.

Relatiile dintre Siria si Arabia Saudita au fost turbulente de cand al-Assad a preluat mandatul in 2000, dupa moartea tatalui sau, fostul presedinte Hafez al-Assad. Cele doua tari au intrerupt relatiile in 2012. Saptamana trecuta, au convenit sa-si redeschida ambasadele.

Pasii care au condus la reintegrarea Siriei in tara araba dateaza cel putin din 2018, cand Emiratele Arabe Unite au restabilit legaturile cu Damasc.

Procesul s-a accelerat dupa cutremurele puternice care au lovit nordul Siriei si sudul Turciei in februarie, determinand un aflux de ajutor din regiune.

Dupa cutremure, ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan a declarat ca, in lumea araba, se ajunge la un consens privind negocieri cu Damascul pentru a aborda crizele umanitare.

Printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman a facut eforturi pentru pace in regiune, iar in ultimele luni, Riadul si-a imbunatatit relatiile cu Iranul, a restabilit legaturile cu Siria si incearca sa puna capat implicarii de ani de zile a regatului in razboiul din Yemen. Iranul, principal sustinator al guvernului sirian, a semnat in martie un acord in China pentru a relua relatiile cu Arabia Saudita.

Legaturile reinnoite dintre Arabia Saudita si Iran sunt de asteptat sa aiba efecte pozitive asupra tarilor din Orientul Mijlociu, unde cele doua sustin grupuri rivale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: