Presedintele turc Erdogan il invita pe Elon Musk sa construiasca urmatoarea fabrica Tesla in Turcia

externe

recep erdogan, elon musk

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a invitat pe Elon Musk sa construiasca urmatoarea sa fabrica Tesla in Turcia, a relatat agentia de stiri de stat turca Anadolu, preluata de CNBC.

Erdogan s-a intalnit duminica cu producatorul Tesla si CEO-ul SpaceX la New York, in timp ce se afla in vizita in SUA pentru Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Cei doi s-au intalnit la Casa Turciei din Manhattan.

Amintind ca Tesla a intrat pe piata turca odata cu masina electrica turceasca Togg, Erdogan a cerut Tesla sa isi stabileasca a saptea sa fabrica in Turcia, a relatat Anadolu.

Erdogan a oferit, de asemenea, oportunitati de colaborare companiei aerospatiale SpaceX a lui Musk cu programul spatial al Turciei si l-a invitat pe inventatorul miliardar la Teknofest, cel mai mare targ de aviatie, aerospatial si de tehnologie din Turcia, care va avea loc intre sfarsitul lunii septembrie si sfarsitul lunii octombrie a acestui an.

Musk a raspuns ca o serie de furnizori turci lucreaza deja cu Tesla si ca Turcia „se numara printre cei mai importanti candidati” pentru urmatoarea sa fabrica, a scris Anadolu.

Tesla are sase fabrici si in prezent construieste o a saptea in Mexic. In luna mai, Musk a declarat ca cel mai probabil va alege o destinatie pentru o noua fabrica pana la sfarsitul anului. Se pare ca acesta a vorbit deja cu oficiali guvernamentali indieni despre deschiderea unei unitati de productie pentru vehicule electrice low-cost in India.

Erdogan si Musk ar fi discutat, de asemenea, despre cooperarea in domeniul inteligentei artificiale si despre Starlink, serviciul de internet prin satelit al SpaceX. Musk si-ar fi exprimat interesul de a obtine licentele necesare din partea guvernului turc pentru a opera Starlink in aceasta tara de 85 de milioane de locuitori.

In ultimele decenii, Turcia s-a pozitionat ca un important centru de productie la intersectia dintre Europa si Asia.

Intre 2012 si 2022, ponderea industriei prelucratoare in PIB-ul Turciei a crescut pana la aproximativ 19%, iar tara isi propune sa creasca aceasta pondere la 21% pana la sfarsitul acestui an, ca parte a strategiei sale industriale si tehnologice din 2023, potrivit Departamentului american al Comertului. Strategia sa include sprijin din partea statului pentru antreprenori, legi consolidate privind proprietatea intelectuala si investitii majore in educatia STEM (Science, technology, engineering and mathematics) si in startup-uri tehnologice.

Turcia intentioneaza sa creasca proportia produselor sale exportate de tehnologie medie la 44% si a produselor de inalta tehnologie la 6% pana la sfarsitul anului 2023.

In ultimii ani, Turcia s-a facut remarcata in special in domeniul tehnologiei de aparare. In 2022, Turcia a atins un nivel record de 4,4 miliarde de dolari in ceea ce priveste exporturile de arme – o cifra mai mare decat bugetele anuale de aparare ale unor tari europene. Guvernul tarii isi propune sa aduca aceasta cifra la 6 miliarde de dolari in 2023.

Cifra de afaceri pentru intreaga industrie de aparare a tarii in ansamblu a fost anul trecut de 10 miliarde de dolari, iar Turcia gazduieste aproximativ 2.000 de companii din acest sector. Drona sa Bayraktar TB2, fabricata pe plan local, a castigat faima dupa ce a fost folosita de fortele ucrainene impotriva trupelor rusesti invadatoare.

Presa turca relateaza ca Erdogan a mentionat succesul dronei in timpul conversatiei sale cu Musk, la care Musk a raspuns ca era constient de popularitatea dronei la nivel international.

Pentru sectorul manufacturier in ansamblu, Turcia „este de asteptat sa investeasca intre 1 si 1,5 miliarde de dolari, anual, pentru a integra solutiile industriei 4.0 (referindu-se la cea de-a patra revolutie industriala si la transformarea digitala in toate industriile de productie) in procesul de productie”, potrivit Departamentului american al Comertului.

Cu toate acestea, economia Turciei se afla pe o spirala descendenta de mai multi ani, deoarece scaderea rezervelor valutare si refuzul persistent al lui Erdogan de a majora ratele dobanzilor au dus la o moneda puternic slabita si la o inflatie foarte mare. In ultimele luni, banca centrala a tarii a facut eforturi pentru a inversa cursul, majorand treptat ratele dobanzilor, desi valoarea monedei nu s-a imbunatatit pana in prezent.

Moneda Turciei, lira, a scazut cu 30% fata de dolar de la inceputul anului si a pierdut 78% din valoarea sa fata de dolar in ultimii cinci ani. Demersurile lui Erdogan pentru mai multe investitii straine in tara – de la discutii cu directori executivi precum Musk, la acorduri comerciale si de investitii cu statele arabe bogate din Golf – par sa faca parte dintr-un efort de resuscitare a finantelor tarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: