Presshub: Analiza. In ce consta doctrina de politica externa a presedintelui Biden

analize

Joe Biden, declaratie fiscala, traditie, democratica, Donald Trump, intrerupere

Desi mai are un an de mandat, iar evenimentele turbulente din Orientul Mijlociu sunt inca in desfasurare, presedintele Biden are deja conturata doctrina de politica externa atat din punct de vedere ideologic, cat si teoretic.

Viziunile sale privind implicarea Statelor Unite in lume ii vor contura profilul cu care va intra in istoria presedintilor americani.

Cat a preluat Joe Biden din ideile de politica externa ale fostului presedinte Obama, in administratia caruia a si detinut functia de vicepresedinte si cat a reusit sa corecteze deciziile izolationiste ale presedintelui Donald Trump?

Seamana viziunea lui Biden de politica externa cu a conservatorilor interventionisti republicani, va intra el in istorie drept un presedinte hawkish in lupta impotriva autoritarismului rusesc, asa cum a fost catalogat Roland Reagan, sau mai degraba aceasta a urmat linia clasica a liberalismului internationalist, care pune accent pe rolul institutiilor internationale in prezervarea ordinii liberale, dar exercita retineri in folosirea fortei militare americane in plan extern?

Inainte de a analiza detaliat profilul de politica externa al actualului presedinte american, ar fi utila o trecere in revista a principalelor curente/scoli de gandire ce formeaza marea strategie americana.

Fara o intelegere aprofundata a cadrului teoretic, si cum a evoluat el in istorie, nicio doctrina a unui presedinte american nu poate fi inteleasa intr-un mod coerent.
Marea strategie este definita ca fiind viziunea generala a obiectivelor de securitate nationala ale acelui stat si selectarea celor mai potrivite mijloace pentru atingerea acestor obiective.

Marile strategii concurente, asa cum ele apar in istoria Statelor Unite, ofera viziuni diferite asupra caracterului politicii internationale si a rolului pe care Statele Unite ar trebui sa il joace pentru a-si atinge interesele vitale de securitate nationala.

In esenta, presedintii ale elemente din aceste scoli de gandire si le aplica pe acelea in care se regasesc cel mai mult.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: