Presshub: Cum pot fi confiscate proprietatile Rusiei din Europa si folosite pentru reconstructia Ucrainei

actualitate

Cum pot fi confiscate proprietatile Rusiei din Europa si folosite pentru reconstructia Ucrainei reiese dintr-un raport al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS).

Scopul acestei actiuni ar fi redirectionarea acestor fonduri catre procesul de reconstructie al Ucrainei.

In contextul sanctiunilor europene impotriva regimului de la Kremlin, Parlamentul European incearca sa gaseasca solutii pentru a gasi fonduri suplimentare dedicate reconstructiei Ucrainei devastata de razboi.

Mai exact, expertii EPRS cauta metode legale pentru a putea fi confiscate proprietatile guvernului rus si activele Bancii Centrale a Rusiei.

Fondurile obtinute prin confiscarea acestora ar urma sa fie folosite in procesul de reconstructie al Ucrainei dupa incheierea razboiului.

PRESShub prezinta o sinteza a raportului Serviciului de Cercetare al Parlamentului European facut public recent.

Conform dreptului international, confiscarea activelor rusesti este posibila numai in anumite conditii.

In principiu, comunitatea internationala trebuie sa recunoasca initial ca un stat a incalcat Carta ONU, mai exact, documentul strategic al ONU care interzice expres recurgerea statelor la violenta.

Aceasta condamnare atrage dupa sine obligatia statului agresor de a oferi compensatii statului lezat. In ceea ce priveste Rusia, exista trei decizii ale Adunarii Generale a ONU care asuma incalcarea Cartei de catre Federatia Rusa si care cer incetarea ostilitatilor si plata despagubirilor de razboi catre Ucraina.

Aceasta recunoastere a responsabilitatii Rusiei este dublata si de o decizie a Curtii Internationale de Justitie care cere suspendarea operatiunii militare.

Chiar daca obligatia de a oferi compensatii este recunoscuta de catre comunitatea internationala, exista cateva piedici ce impiedica onorarea acesteia.

In primul rand, experienta arata ca Rusia nu doreste sa respecte obligatiile internationale asumate, cu atat mai mult pe cea de a oferi despagubiri de razboi.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: