Presshub: Cum se schimba jurnalismul in 2024: mai putin Facebook, mai mult video si inteligenta artificiala

actualitate

Redactie jurnalisti

Cum se schimba jurnalismul in 2024: inteligenta artificiala ar putea sa creeze mai multe probleme pentru jurnalisti in acest an in care urmeaza alegeri critice in peste 40 de democratii. Intr-un context marcat si de doua razboaie, unul chiar la granita Romaniei si altul in Orientul Mijlociu, previziunile sugereaza ca marea majoritate a continutului de pe internet va fi produs sintetic pana in 2026.

Astfel, jurnalistii si organizatiile media vor trebui sa isi regandeasca rolul si scopul destul de rapid, potrivit unui studiu numit „Jurnalism, mass-media si Tendinte in tehnologie si Predictii pentru 2024”, realizat de Institutul Reuters.

Anul 2024 ar putea duce si la scaderea traficului de trimitere de la Facebook, in timp ce Search Generative Experiences (SGE) va incepe sa se raspandeasca pe internet, impreuna cu o serie de chatbots cu inteligenta artificiala, care vor oferi o modalitate mai rapida si mai intuitiva de a accesa informatiei.

Iata cum privesc 300 de lideri din media din peste 50 de tari anul 2024.

Aproape jumatate (47%) din esantionul de editori, directori executivi si directori din domeniul digital se declara „increzatori” in ceea ce priveste perspectivele jurnalismului, iar aproximativ o zecime (12%) spun ca sunt „putin increzatori”.

Ingrijorarile se refera la cresterea costurilor pentru site, la scaderea veniturilor din publicitate si la incetinirea cresterii numarul abonamentelor – precum si la cresterea hartuirii juridice si fizice.

Printre motivele de optimism se numara speranta ca alegerile foarte disputate din SUA si din alte parti ar putea stimula consumul de stiri, desi exista riscul de a afecta si mai mult increderea publicului.

Aproape doua treimi (63%) dintre respondentii la sondaj spun ca sunt ingrijorati de o scadere brusca a traficului de pe site-urile de socializare.

Datele obtinute pentru acest raport de la furnizorul de analiza Chartbeat arata ca traficul catre site-urile de stiri de pe Facebook a scazut cu 48% in 2023, iar traficul de pe X/Twitter a scazut cu 27%.

Ca raspuns la aceste scaderi, aproximativ trei sferturi (77%) spun ca se vor concentra mai mult pe canalele directe in urmatorul an, o cincime (22%) recurgand la reducerea costurilor si o proportie similara (20%) experimentand cu platforme alternative, potrivit studiului „Jurnalism, mass-media si Tendinte in tehnologie si Predictii pentru 2024”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: