Presshub: De ce nu vor Romania si Polonia energia verde produsa acasa

news

Producerea de energie verde, prin panouri fotovoltaice, in comunitati construite de catre cetateni, nu va fi posibila fara determinare umana colectiva, fara modernizarea retelelor de transport si fara legi bune.

In batalia impotriva marilor producatori de energie, cetatenii sunt ca David in lupta cu Goliat. Timp de patru luni, o jurnalista din Polonia si un jurnalist din Romania i-au cautat pe cei care incearca sa schimbe paradigma in producerea de energie. Au verificat datele si au discutat cu zeci de experti despre conceptul comunitatilor si cooperativelor de energie din Polonia si Romania.

In urma cu mai bine de doi ani, blocul de locuinte a jurnalistei poloneze care a scris acest text, din cartierul Praga al Varsoviei, a castigat concursul EON pentru o instalatie fotovoltaica (aproximativ 18.000 EUR).

Instalatia straluceste acum frumos pe acoperis, cablurile se intind cu mandrie si blatul este alb si argintiu.

Dar cat de mult a reusit aceasta comunitate sa-si reduca facturile la electricitate?
Pana in prezent, blocul de apartamente nu este conectat la retea, adica nu produce energie electrica pentru spatiile comune (iluminat pe coridoare, lifturi). A fost nevoie de aproape doi ani pentru a aduna documentatia, a obtine permisele corespunzatoare si, in cele din urma, pentru a fi conectata la retea.

Inca nu exista contor si conexiune adecvate. Multi oameni au investit o gramada de timp pentru acest proiect si intreaga comunitate a cheltuit si cateva mii de zloti. Trebuia sa fie inceputul unei cooperative energetice.

Totusi, in ciuda acestor piedici, interesul pentru asa-numita energie de disipare si oportunitatile pe care le ofera nu a disparut.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: