Presshub: Evaziunea fiscala nu mai este o prioritate pentru procurorii din Romania

news

Evaziunea fiscala nu mai este o prioritate pentru procurorii din Romania, in ciuda declaratiilor oficiale care sustin lupta impotriva acesteia si pentru colectarea eficienta a resurselor pentru bugetul de stat.

Dosarele penale deschise pentru evaziune fiscala au scazut constant in ultimii ani. In plus, la Cotroceni, este asteptata o lege care practic dezincrimineaza aceasta fapta daca prejudiciul este sub 1 milion de euro.

Potrivit datelor din bilantul Ministerului Public pe anul 2023, anul trecut au doar 370 de dosare de evaziune, fiind trimisi in judecata 607 inculpati.

Cele mai putine rechizitorii, 2, a facut Parchetul General, care a trimis in judecata 10 inculpati care au creat un prejudiciu de 13 milioane de lei, masuri asiguratorii puse fiind doar pe 3,6 milioane de lei.

In clasament urmeaza DIICOT, cu 6 dosare si 39 de inculpati trimisi in judecata. Valoarea totala a pagubelor este de 73 milioane de lei, masurile asiguratorii fiind de 53 milioane de lei.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava, care ar trebui sa investigheze evaziunea de la granita tarii, a facut anul trecut doar 7 dosare de evaziune fiscala, prejudiciul total fiind de 1,6 milioane de lei.

Citeste si: Detinutii romani sunt pe locul 2, ca numar, in inchisorile din Italia. Italienii ii vor trimisi in Romania

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, unde evaziunea fiscala este in floare, a facut anul trecut doar 10 dosare, cu un prejudiciu total de 4 milioane de lei.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a avut anul trecut doar 11 rechizitorii, prejudicul total din aceste dosare fiind de 22 milioane de lei.

La Brasov, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov au facut intr-un an 13 rechizitorii pentru fapte de evaziune fiscala. Prejudiciul total a fost stabilit la 37 milioane de lei.

Procurorii din Constanta care ar trebui sa combata evaziunea din port au facut anul trecut doar 23 de rechzitorii, prejudiciul total fiind de 17 milioane de lei.

Din 13.500 de dosare de evaziune inregistrate anul trecut, la nivel national, au fost solutionate cu rechizitorii doar 370, prejudiciul total fiind de 663 milioane de lei.

De ce este atat de ineficienta lupta impotriva evaziunii fiscale? O spune chiar Parchetul General in raportul de activitate: „In privinta infractiunii de evaziune fiscala (prev. de Legea nr. 241/2005) se constata o scadere a cauzelor in care s-a dispus trimiterea in judecata, scadere ce poate fi explicata, pe de o parte, prin numarul redus si calitatea scazuta a sesizarilor si, pe de alta parte, prin modificarile legislative si jurisprudentiale si prin lipsa de specializare in investigarea acestor tipuri de infractiuni”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: