Presshub: Iohannis a promulgat o lege care pune in pericol copii ai caror parinti se afla in proces de divort sau separare

news

Sentinta proces

Iohannis a promulgat o lege care pune in pericol copii ai caror parinti se afla in proces de divort sau separare.

Mai exact, este vorba despre Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Proiectul care vrea sa schimbe actul normativ a fost deja adoptat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, iar pe 20 aprilie a fost trimis catre presedintele Romaniei pentru promulgare. Marti, legea a fost promulgata.

Declic a lansat o petite in numele mai multor organizatii, printre care Colegiul Psihologilor din Romania, Federatia Organizatiilor Nonguvernamentale „PENTRU COPIL” (principalul interlocutor specializat al statului pentru asigurarea bunastarii copilului), Asociatia ANAIS si nu numai, in care cereau presedintelui sa nu promulge aceasta lege.

„Domnule Presedinte, in numele Colegiului Psihologilor din Romania, al Federatiei Organizatiilor Nonguvernamentale „PENTRU COPIL” (principalul interlocutor specializat al statului pentru asigurarea bunastarii copilului), al Asociatiei ANAIS, al Centrului European pentru Educatie si Cercetare Juridica (E.C.L.E.R.), al Salvati Copiii, si alte institutii ce apara drepturile copilului, dar, in primul rand, IN NUMELE COPIILOR DIN ROMANIA, va solicitam sa nu promulgati aceasta lege si sa o trimiteti spre revizuire”, arata organizatiile in petitia lor.

Documentul mentioneaza ca proiectul de lege nu a tinut cont de punctele de vedere trimise de organizatiile din domeniu, dar si ca legea nu pune in centru interesul superior al copilul.

„Este o lege facuta pe repede inainte, fara a tine cont de nici un punct de vedere primit, nici al celor mentionati mai sus care s-au opus si au trimis puncte de vedere clare, argumentate stiintific, nici de interesul superior al copilului”.

In acest moment, mai exista o singura tara care are o astfel de lege, respectiv Brazilia, insa de la data implementarii actului normativ, abuzurile asupra copiilor au fost in crestere, se mai arata in petitie.

Aurelia Ivan, reprezentantul parintilor si cea care a semnalat pentru prima data aceasta situatie, a explicat pentru PRESShub si ce presupun mai exact modificarile asupra legii.

„In primul rand aceasta lege introduce termenul asta de instrainare parinteasca, care nu are o definitie stiintifica, nu e sustinut stiintific. Va explic cum au explicat psihologii de la Colegiul Psihologilor, au spus ca instrainarea parinteasca se intampla ca un proces emotional sau psihic firesc, normal, in conditiile in care de exemplu copilul este agresat de parintele respectiv.

Este logic ca un copil sa se protejeze, sa se fereasca, sa se indeparteze pe parintele respectiv si sa nu mai vrea sa mearga la domiciliul parintelui sau sa aiba contact cu parintele respectiv. Deci este o reactie fireasca a oricarui copil victima care se instraineaza de parintele respecitv.

Apoi este vorba de faptul ca DGASPC-urile au drepturi amplificate si pot veni sa ia copilul de la domiciliu si sa-l duca in plasament in conditiile in care suspecteaza ei ca ar fi aceasta instrainare parinteasca.

Deci ei practic ne obliga pe noi parintii care ne protejam copiii, sa ii incurajam pe copii sa aiba legaturi si sa mearga la domiciliu agresorilor, parintilor agresori. Si daca noi, parintii cu discernamant nu incurajam si nu trimitem copiii la agresori, atunci noi suntem de vina”, a declarat Aurelia Ivan.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: