Presshub: Nu ar mai trebui montate panouri fotovoltaice pe terenurile agricole. O propunere inedita

pagina verde

Parc fotovoltaic

Nu ar mai trebui montate panouri fotovoltaice pe terenurile agricole, sustine Dan Trifu, vicepresedintele organizatiei de mediu Eco Civica, intr-un interviu acordat PRESShub.

Motivul este simplu: din dorinta de a diminua poluarea, prin extinderea surselor de energie verde, riscam sa trecem in extrema cealalta, respectiv sa distrugem solul de buna calitate, care este sursa de hrana si implicit important pentru siguranta alimentara a unui stat, mentioneaza reprezentantul Eco Civica.

Dan Trifu este de acord ca Romania si Europa trebuie sa reduca emisiile de carbon si sa respecte tintele impuse prin Green Deal, dar in acelasi timp trebuie ca transformarea verde sa fie facuta rational.

Iar solutia oferita de activistul de mediu poate fi aplicata destul de simplu: nu ar mai trebui montate panouri fotovoltaice pe terenurile agricole, ci pe mall-uri, cladiri industriale si alte terenuri deja ocupate de cladiri.

PRESShub: Tot mai multe parcurile fotovoltaice sunt amenajate in Romania, majoritatea pe terenuri virane sau chiar agricole. Dumneavoastra considerati ca aceasta solutie poate fi daunatoare pe termen lung si ati propus o varianta alternativa. Care ar fi aceasta alternativa si cine ar trebui sa o aplice.

Dan Trifu: Evident, noi militam pentru tot ce inseamna energie regenerabila, dar trebuie sa o obtinem fara a afecta alte zone, alte domenii. Vorbim, in cazul de fata, despre agricultura, despre siguranta alimentara a populatiei si tot ce are legatura cu acest lucru.

Nu este normal ca aceste campuri de panouri fotovoltaice sa ocupe campurile agriculturii. Avem, in schimb, in tara, enorm de multe platforme betonate deja, constructii care pot primi astfel de centrale sau mini-centrale fotovoltaice.

In drumurile noastre, de exemplu pe DN6, spre Craiova, sau pe drumurile spre Constanta, vedem tot mai multe astfel de centrale fotovoltaice montate pe teren agricol de categoria intai sau a doua.

Lucrul acesta este interzis de legea 18, care reglementeaza terenurile agricole si care spune ca pentru terenurile de categoria intai si a doua nu poate fi schimbata destinatia, pentru ca sunt folosite la tot ce inseamna siguranta alimentara a populatiei.

Noi am constatat, de exemplu, spre Craiova, ca este un parc fotovoltaic si imediat urmeaza un fost CAP sau IAS, ma rog, ceva de genul asta.

Si am zis: „Domnule, dar au platforme betonate acolo, au suprafete pe acoperisurile acelor foste grajduri sau actuale grajduri. Suprafete enorme. Ar trebui sa ne orientam spre acel loc.”

Pana la urma dau si energie unitatii respective, daca este cazul. Si nu ocup nici teren agricol, obtin si productia agricola, obtin si energie in conditii cu adevarat ecologice.

Dar ca sa obtii energie verde in detrimentul agriculturii devine ingrijorator si am mai vazut multe situatii de acest gen.

Dar, atata timp cat o lege iti spune ca nu ai voie sa schimbi destinatia terenurilor agricole din categorie superioara si tu, ca stat, vii cu alte acte normative prin care li se usureaza acestor investitori toata procedura de a monta panouri fotovoltaice, nu este in regula.

Pentru ca au aparut niste acte normative care spun ca in principiu nu mai au nevoie cam de nimic, nici de autorizatii de construire, nici de asta.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: