externe

Presshub: Razboiul cipurilor dintre SUA si China a devenit amenintare pentru securitatea nationala. Interviu cu directorul general RAND, Jason Matheny

Razboiul cipurilor dintre SUA si China a devenit amenintare pentru securitatea nationala, arata Jason Matheny, unul dintre cei mai importanti experti americani in tematica interactiunii dintre tehnologie si securitatea nationala.

In Administratia Biden, Matheny a ocupat simultan trei functii: asistent adjunct al presedintelui pentru securitate nationala, coordonator al Consiliului de Securitate Nationala pentru tehnologie si director adjunct al Biroului pentru Stiinta si Tehnologie.

A fost personajul de baza pentru a se asigura ca administratia prezidentiala a inteles modul in care progresele tehnologice afecteaza securitatea nationala, in special in relatia competitionala a Statelor Unite cu China.

Matheny a jucat un rol semnificativ in conceperea unor modalitati de a mentine Statele Unite in fata Chinei in ceea ce priveste dezvoltarea semiconductorilor avansati si a inteligentei artificiale.

Dupa ce a parasit administratia in 2022, a devenit CEO al RAND, un prestigios think tank american in domeniul securitatii nationale.

Acest interviu a facut parte din Rules of Engagement, o serie realizata de Bob Davis, un jurnalist freelancer care a acoperit, timp de 30 de ani, in calitate de editor senior al Wall Street Journal, relatia dintre SUA si China.

Fiind publicat cu acces liber pe site-ul RAND, PRESShub a luat decizia de a-l traduce parti importante din interviu. Varianta originala a interviului poate fi citita in limba engleza aici.

Ati avut trei roluri in Administratia Biden: asistent adjunct al presedintelui pentru securitate nationala, coordonator NSC pentru tehnologie si director adjunct al Biroului pentru Stiinta si Tehnologie. Care a fost mai precis rolul dumneavoastra?

Acest post a fost infiintat pentru a putea face legatura intre Consiliul de Securitate Nationala si Biroul pentru Stiinta si Tehnologie. In mod obisnuit, nu exista o persoana cu dubla atributie care sa poata ajuta la crearea unei punti intre aceste doua portofolii.

Rolul meu a fost de a oferi sfaturi consilierului pentru securitate nationala al presedintelui, NSC-ului (nota redactiei: Consiliul Securitatii Nationale este principalul forum al presedintelui american pentru luarea deciziilor in materie de securitate nationala si politica externa) si consilierului stiintific din cadrul Biroului pentru Stiinta si Tehnologie si de a ma asigura ca cele doua portofolii – cel legat de securitatea nationala si cel legat de politica in domeniul stiintei si tehnologiei – sunt sincronizate.

Se acorda o atentie tot mai mare modului in care inovatiile stiintei si tehnologiei afecteaza securitatea nationala. Tehnologiile cu dubla utilizare, cum ar fi inteligenta artificiala, semiconductorii si biologia sintetica, au atat aplicabilitate comerciala, cat si in aplicabilitate in securitate nationala.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

In cativa ani, datorita introducerii masive in trafic a masinilor autonome, semafoarele ar putea avea patru culori: verde, rosu, portocaliu si alb

Pe masura ce masinile si camioanele devin mai inteligente si mai conectate, luminile semafoarelor, care…

21 de minute ago

Adunarea Generala a ONU a conferit, vineri, drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei. Ca raspuns, ambasadorul israelian a distrus carta ONU in fata adunarii

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a conferit drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei si a…

36 de minute ago

Un tanar din Targoviste s-a sinucis chiar in fata familiei sale, aruncandu-se de la fereastra spitalului unde era internat

Un caz socant s-a petrecut ieri la Spitalul Judetean de Urgenta din Municipiul Targoviste. Un…

51 de minute ago

Sankt Petersburg: Numarul victimelor decedate in urma caderii unui autobuz in rau a crescut la 7

Bilantul deceselor in urma caderii unui autobuz intr-un rau din Sankt Petersburg a crescut la…

57 de minute ago

Gropi comune in zona spitalelor din Fasia Gaza. ONU cere o ancheta riguroasa

Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri o ancheta "independenta" si „imediata" dupa descoperirea…

O oră ago

Vladimir Putin ar putea vizita si Vietnamul si Coreea de Nord cu prilejul calatoriei sale in China

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi viitoarea sa vizita in China ca o sansa…

O oră ago