Presshub: Romanii care lupta in Ucraina: „Exista lucruri mult mai dureroase decat moartea”

news

Roman Ucraina

Romanii care lupta in Ucraina considera ca moartea este preferabila pierderii libertatii. Tocmai de aceea, au lasat in urma linistea de acasa, din Romania, si s-au inrolat cu credinta ca este datoria lor sa contribuie la oprirea tavalugului rusesc.

Sunt convinsi ca lupta lor, chiar daca se desfasoara intr-o alta tara, este pentru Romania, caci Rusia trebuie tinuta cat mai departe de granitele noastre.

Romanii care lupta in Ucraina sunt organizati in asa numitul Romanian BattleGroup ”Getica”. PRESShub a discutat cu comandantul operational al acestui grup. Din motive de securitate, nu a dorit sa-si dea numele real. Se prezinta doar sub pseudonimul Callsign Getotac.

Din aceleasi motive tactice, a preferat sa pastreze secret numarul cetatenilor romani care lupta in Ucraina. Dar a oferit amanunte despre viata lor de zi cu zi pe frontul anti-rusesc.

PRESShub: Prima intrebare vine firesc: de ce va riscati viata pentru alta tara? Sunt romani care spun ca, daca ar incepe un razboi la ei acasa, ar fugi. Voi de ce v-ati dus spre razboi, de ce nu ati stat in Romania, linistiti?

Callsign Getotac: De fiecare data cand mi se pune intrebarea asta, raspunsul este ca romanii din Battle Group ”Getica” sunt convinsi ca Rusia va incerca sa atace Moldova si poate chiar si tara.

De asta ne-am afla aici. Totusi, pentru acest interviu, o sa raspund altfel.

Romania este unita de un document sacru, care se numeste Constitutia Romaniei. Primul alineat al acestui document vorbeste despre independenta si inalienare. Romania va ramane un stat liber, independent si inalienabil.

Mai exista o opera sacra, pe muzica compozitorului Anton Pann, cu versuri scrise de Andrei Muresanu, un cantec numit Imnul de Stat al Romaniei.

Chiar daca la evenimente oficiale sunt intonate doar 5 strofe din varianta oficiala, imnul are 11 strofe. Acestea vorbesc despre datoria fiecarui roman de a raspunde in fata unui tiran sau unui agresor extern, datoria sacra de a-si pastra si de a-si apara limba, datoria sacra de a pastra reputatia tarii fara pata si teritoriul ei intact, datoria de a-si comemora si de a-si respecta eroii si de a continua lupta lor pentru libertate si neatarnare.

Dar mai presus de toate, imnul ne invata sa ramanem uniti. Intrebarea fireasca este: ce legatura au toate astea cu Ucraina?

O sa raspund simplu. Si Ucraina are o Constitutie si un imn de stat. Impotriva oricarei idei pe care ar incerca sa o impuna propaganda, Ucraina nu a vrut acest razboi.

Si noi, ca buni vecini si mai presus de toate, ca oameni, trebuie sa pastram reputatia tarii si sa aratam oricarui tiran ca exista o lege si o ordine internationala care nu poate fi schimbata de catre nimeni si de catre nici o „operatiune militara speciala”.

Pentru romanii care declara ca vor sa plece din tara in cazul in care aceasta ar fi atacata, avem un singur mesaj: Uitati-va in jurul vostru. Apoi uitati-va in oglinda. Exista posibilitatea sa pierdeti tot ce va e drag si exista posibilitatea sa va pierdeti curajul de a va privi pe voi insiva.

Asta, in opinia noastra, este mai rau decat moartea de care atat de mult va temeti.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: