Pretul aurului a atins un nou record, pe fondul asteptarilor de reducere a dobanzii Fed

externe

Pretul aurului

Pretul aurului si-a prelungit luni cresterea si a atins un nou maxim record, impulsionat de asteptarile privind reducerea dobanzii americane si de atractia metalului ca activ de refugiu, relateaza CNBC.

Aurul la vedere a crescut cu 1,32% si s-a tranzactionat la 2.265,53 dolari pe uncie. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu peste 2%, tranzactionandu-se la 2.286,39 dolari pe uncie.

„Cred ca este un moment foarte interesant pentru aur”, a declarat luni Joseph Cavatoni, strateg de piata la World Gold Council, pentru CNBC. „Ceea ce il conduce cu adevarat este, cred, faptul ca multi speculatori de pe piata au cu adevarat acea incredere si confort [in] reducerile Fed”, a spus el.

Observatorii pietei se asteapta ca Rezerva Federala a SUA sa reduca ratele in mai sau iunie.

Indicatorul cheie al Fed pentru inflatie pentru luna februarie a urcat cu 2,8% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate vinerea trecuta – ceea ce probabil va mentine banca centrala americana in asteptare inainte de a incepe sa ia in considerare reduceri ale ratelor dobanzilor.

Fed a ramas nemiscata in ceea ce priveste ratele dobanzilor la finalul recentei sedinte din martie, dar si-a mentinut prognoza privind trei reduceri ale ratelor dobanzilor in acest an.

Pretul aurului tinde sa aiba o relatie inversa cu ratele dobanzilor. Pe masura ce ratele dobanzilor scad, aurul devine mai atractiv in comparatie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligatiunile, care ar produce randamente mai slabe intr-un mediu cu rate scazute ale dobanzilor.

Preturile lingourilor au fost impulsionate si de cererea din strainatate, potrivit lui Caesar Bryan, manager de portofoliu la compania de gestionare a investitiilor Gabelli Funds.

„In China, investitorii privati au fost atrasi de aur pentru ca sectorul imobiliar a avut rezultate slabe”, a spus Bryan, adaugand ca economia generala a Chinei a ramas slaba, iar bursa si moneda nu au avut performante bune.

Cresterea de pana acum a aurului a fost alimentata de achizitiile solide din partea bancilor centrale din lume, in incercarea de a diversifica portofoliile de rezerve din cauza riscurilor geopolitice, a inflatiei interne si a slabiciunii dolarului american, a declarat Cavatoni de la World Gold Council.

„Exista argumente cu adevarat solide pentru ca acestea sa continue sa cumpere… [dar] sa vedem daca vor continua sa fie la fel de mari si pentru atat de mult timp”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: