Prima cresa “verde” construita prin PNRR a fost inaugurata la Falticeni. Urmeaza sa se mai construiasca 211

news

Prima cresa noua si prietenoasa cu mediul din programul national de construire de crese al Guvernului a fost finalizata in Falticeni, judetul Suceava. Obiectivul a fost realizat intr-un timp foarte scurt de trei luni si trei zile, desi contractul prevedea darea in folosinta intr-un an. Este vorba de o cladire moderna, de tip nZEB (near Zero Energy Building), potrivit Obiectiv de Suceava.

Ministrul Cseke Attila a spus ca ideea programului guvernamental de construire de crese a pornit de la situatia din ianuarie 2021 cand Romania era pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste numarul de locuri disponibile in crese raportat la populatia de varsta anteprescolara. A fost nevoie de schimbarea normativului de constructii de crese si apoi a fost creionat acest proiect-tip „care sa aduca viata, sa aduca culoare, sa fie atragator atat pentru copii cat si pentru parinti”, dupa care a fost gasita finantare de la bugetul de stat.

S-a inceput cu municipiile, apoi cu orasele si chiar cu comunele mari din zona periurbana a marilor orase. Intre timp, o parte din proiectele de crese au fost trecute de la finantarea de la bugetul de stat (prin Compania nationala de Investitii) la finantarea cu fonduri europene nerambursabile atrase prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Intre acestea se numara si cresa de la Falticeni care desi a fost initiata de CNI cu finantare de la bugetul de stat, a fost ulterior mutata pe finantare europeana.

Cresa va gazdui 70 de copii si este organizata in 3 nuclee functionale: zona administrativa, zona destinata copiilor si zona spatiilor tehnico-gospodaresti. De asemenea, cresa beneficiaza de 7 dormitoare, 4 camere de joaca, prevazute cu vestiar si grupuri sanitare, spatii pentru luat masa, cabinet medical si spatii administrative (birouri, spalatorie, calcatorie, biberonerie si bucatarie).

Este vorba de o cresa moderna, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotata cu 65 de panouri solare si 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile, iar anvelopa cladirii este foarte bine izolata termic, cu usi si geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al cladirii clasifica aceasta constructie ca fiind una cu performanta energetica ridicata, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatarii normale este foarte scazut.

Acest program guvernamental are fonduri pentru inca 211 astfel de crese, pe langa cea de la Falticeni. 124 au finantare asigurata prin PNRR si 84 de crese au finantare in continuare de la bugetul de stat.

Referindu-se la partea de eficienta energetica ridicata, Cseke Attila a mai aratat ca acestea au un consum energetic de circa 65 la suta fata de o cladire similara cu energie conventionala.

„Judetul Suceava are cinci crese pe acest program, in valoare de 13 milioane de euro. Mai avem inca 15 crese pe un subprogram de invatamant, sunt crese si pe mediul urban, si pe mediul rural. Deci, in total, noi avem 20 de crese cu programe in derulare, cu valoare de 48 de milioane de euro”, a spus presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: