Prima sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Regatului Spaniei. Printre temele principale: acordarea dublei cetatenii romanilor din Spania

politica

Romania si Spania sunt de acord sa infiinteze un grup de lucru in vederea analizarii solutiilor pentru acordarea dublei cetatenii membrilor comunitatii romane din Spania, se arata in declaratia comuna adoptata, miercuri, de premierii Nicolae Ciuca si Pedro Sanchez, cu ocazia primei sedinte comune a Guvernelor de la Bucuresti si Madrid, desfasurata la Castellon de la Plana.

Romania si Spania sunt state prietene si aliate in Europa, in spatiul euroatlantic si pe scena internationala, care au construit o „exceptionala” relatie de incredere, bazata pe legaturile interumane intre cele doua natiuni, se mentioneaza in document.

„Prima sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Regatului Spaniei reprezinta o oportunitate pentru ca cele doua tari sa celebreze legaturile lor istorice si culturale. Acestea sunt sustinute de contributia comunitatii dinamice si de mari dimensiuni a romanilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea sociala si la dezvoltarea economica a societatii spaniole, in timp ce si-a pastrat propria identitate. Ne exprimam convingerea ferma ca nivelul excelent al relatiei bilaterale dintre Romania si Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurarii unor conditii favorabile pentru comunitatea romana din Spania si pentru comunitatea spaniola din Romania, astfel incat acestea sa prospere si sa contribuie mai departe la dezvoltarea relatiilor bilaterale. Prin urmare, cele doua tari sunt de acord sa infiinteze un grup de lucru in vederea analizarii solutiilor pentru acordarea dublei cetatenii membrilor comunitatii romane din Spania”, se evidentiaza in declaratia comuna, citata de Agerpres.

Totodata, Romania si Spania isi exprima satisfactia pentru relatia lor economica semnificativa, care s-a intensificat in mod considerabil de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007.

„Acestea incurajeaza dezvoltarea acestei relatii, in special in sectoare cheie pentru ambele tari, cum ar fi energia din surse regenerabile, infrastructura de transport, industria auto, alte industrii prelucratoare, tehnologia informatiei si comunicatii, cercetare si dezvoltare, agricultura, digitalizare si turism. Pentru a asigura continuarea avansarii acesteia, recunoastem importanta dezvoltarii unui cadru de reglementare stabil si pregatit pentru viitor”, au transmis cei doi prim-ministri.

Romania si Spania, care au incheiat un Parteneriat strategic in anul 2013, intentioneaza sa consolideze si sa dezvolte dialogul politic si cooperarea prin intermediul consultarilor periodice la diverse niveluri cu privire la probleme de interes comun din domeniul afacerilor externe.

„Ambele guverne vor face schimb de opinii, vor impartasi experiente si vor identifica eventualele programe de colaborare pentru a sprijini parcursul Romaniei in obtinerea calitatii de membru OCDE”, se spune in document.

Potrivit declaratiei, in domeniul Apararii, Romania si Spania au o relatie bilaterala solida, completata de o cooperare fructuoasa in cadrul NATO si al Uniunii Europene. In acelasi timp, cele doua parti au stabilit sa isi intensifice dialogul politico-militar in vederea consolidarii ulterioare a cooperarii, atat in cadru bilateral, cat si multilateral.

In domeniul situatiilor de urgenta si al protectiei civile, Romania si Spania au stabilit sa creeze un cadru pentru schimbul de informatii si expertiza, cu scopul de a stimula cooperarea in domeniu, imbunatatind rezilienta la nivel national si reducand riscul de dezastre.

Conform declaratiei, Romania si Spania vor continua cooperarea judiciara pentru a pune in aplicare instrumentele convenite, in vederea consolidarii protectiei drepturilor cetatenilor.

Este salutata, de asemenea, decizia Guvernului Romaniei de a trimite un magistrat de legatura in Spania, mentionandu-se intentia Guvernului de la Madrid de a explora posibilitatea de a raspunde cu o masura similara.

In acelasi timp, Romania si Spania sunt de acord sa-si mentina parteneriatul in domeniul muncii si protectiei sociale, cu scopul de a-si consolida si aprofunda relatiile, in special in domeniile vizate de Inspectoratele nationale de munca, precum si in domeniul ocuparii fortei de munca si a avansa cu privire la schimbul de informatii si de bune practici, inclusiv in ceea ce priveste serviciile de ocupare.

Referitor la domeniul medical, Romania si Spania se obliga sa intensifice schimbul de informatii si bune practici pentru a-si consolida serviciile nationale de sanatate, in special in domeniul prevenirii si managementul integrat al bolilor transmisibile si netransmisibile.

Conform declaratiei comune, Romania si Spania recunosc rolul educatiei, invatarii unor limbi straine si al formarii profesionale ca fiind elementele cheie in cadrul relatiilor lor bilaterale si evidentiaza impulsionarea si revizuirea cadrului legal privind specializarile bilingve hispano-romane din scolile din Romania, precum si consolidarea programelor de limba, cultura si civilizatie romana in scolile din Spania.

In declaratia comuna a celor doi premieri se mentioneaza si decizia privind semnarea unor memorandumuri de intelegere si cooperare in mai multe domenii: munca, sanatate, externe, cultura, situatii de urgenta, agricultura.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: