Prima tara africana care va oferi sprijin militar Ucrainei. Marocul se intoarce contra Moscovei, ar putea trimite Kievului piese de schimb pentru tancurile T-72

externe

Marocul ar fi decis sa trimita ajutor militar Ucrainei, dupa ce SUA au convins in secret Rabat sa transfere la Kiev piese de schimb pentru tancurile T-72. Daca acest lucru este adevarat, Marocul ar deveni prima tara africana care ofera asistenta militara Ucrainei, potrivit eurasiantimes.com.

Fortele armate regale marocane au cateva zeci de tancuri de tip T-72B/BK achizitionate din Belarus intre 1999 si 2001. Acestea includ 136 de tancuri T-72B si 12 tancuri T-72 BK.

In afara de acestea, Marocul are un arsenal masiv de tancuri achizitionate de la diversi producatori, care include 384 de tancuri M1A1 si M1A2 Abrams de productie americana, 150 de tancuri sino-pakistaneze VT-1A Al Khalid, precum si sute de tancuri americane M48 si M60 Patton si 116 tancuri austriece SK-105 tinute in rezerva.

Conform rapoartelor, Ucraina a mai cerut Marocului piese de schimb pentru tancurile sale T-72 si in 2015.

Cu toate acestea, momentul actual este diferit, deoarece presupusul transfer de piese de schimb va avea loc pe fondul invaziei Rusiei in Ucraina, plasand Marocul de partea Ucrainei in conflictul in curs de desfasurare, o pozitie pe care Rabat incerca sa o evite pana de curand.

Initial, Rabat a incercat sa mentina o pozitie neutra, abtinandu-se in timpul votului Adunarii Generale a ONU din martie 2022. Marocul s-a numarat printre cele 25 de state africane din cele 54 care s-au abtinut sau nu au votat la acea rezolutie a ONU.

In ultimii ani, continentul african a fost prioritatea politicii externe a Rusiei, Moscova stabilind noi legaturi si reimprospatandu-si aliantele formate in timpul Razboiului Rece, cand fosta Uniune Sovietica a sprijinit miscarile socialiste din Africa.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, aceasta s-a retras in principal din Africa. Cu toate acestea, incepand cu aproximativ 2007, Rusia si-a sporit implicarea politica, militara si economica pe continent.

Regatul Marocului are legaturi comerciale stranse cu Rusia. Acest lucru explica de ce Rabat ar fi putut ezita sa isi puna in pericol relatiile cu Rusia din cauza unui conflict aflat la mare distanta in Europa de Est.

Acestea fiind spuse, ultima evolutie a Marocului, care ar fi acceptat sa trimita Ucrainei piese de schimb pentru tancuri, ar putea reprezenta un regres pentru Moscova, care este considerata unul dintre principalii actori geopolitici de pe continentul african.

Cu toate acestea, este esential de remarcat faptul ca Marocul a fost, din punct de vedere istoric, apropiat de SUA, acesta fiind una dintre primele tari care au recunoscut Statele Unite in 1777.

Acordul oficial semnat intre Maroc si SUA dupa incheierea Razboiului de Independenta american din 1786 este descris ca fiind „cea mai lunga relatie neintrerupta din istoria SUA” de catre Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, Marocul a fost desemnat ca aliat crucial al SUA care nu face parte din NATO in 2004.

Rapoartele sugereaza ca relatiile dintre Maroc si SUA au ramas, in general, calde in ultimii 250 de ani. Marocul a mentinut o pozitie neutra in timpul Razboiului Rece, dar s-a aliniat in mod clar mai aproape de SUA si de Occident.

In primele saptamani ale razboiului dintre Rusia si Ucraina, aflat in desfasurare, Rabat a incercat sa adopte o pozitie neutra, dar aceasta s-a schimbat ulterior, Marocul participand la summitul din aprilie privind apararea Ucrainei, desfasurat in Germania si prezidat de secretarul american al apararii, Lloyd Austin.

Acestea fiind spuse, influenta Rusiei in Africa nu trebuie sa fie subminata. La scurt timp dupa ce Marocul a participat la summit, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Algeria, dusmanul Marocului, unde a declarat ca atat Rusia, cat si Algeria „sunt de acord in toate problemele cheie ale politicii internationale”.

Tensiunile dintre Algeria si Maroc au crescut in ultima vreme, ceea ce a dus la ruperea legaturilor diplomatice in august 2021.

Cele doua tari nord-africane nu sunt de acord cu privire la statutul politic al Saharei Occidentale, pe care o revendica Marocul. O miscare de independenta din Algeria, cunoscuta sub numele de Frontul Popular pentru Eliberarea Saguia el Hamra si Rio de Oro (Frontul Polisario), care cuprinde tribul indigen sahrawi, revendica acest teritoriu.

Sahara Occidentala se afla sub ocupatia Marocului dupa ce Regatul Marocului a anexat-o in doua etape, in 1976 si 1979. Cu toate acestea, ea nu este considerata o parte legala a Marocului, conform dreptului international.

Cu toate acestea, fostul presedinte american Donald Trump a recunoscut teritoriul marocan al Saharei Occidentale in contrapartida pentru ca Rabat sa isi normalizeze relatiile cu Israelul in cadrul acordurilor istorice Abraham din 2020.

Ca raspuns la apropierea Marocului de Israel si SUA, Algeria a cultivat relatii mai stranse cu Rusia, oferind Moscovei un punct de sprijin in cadrul regiunii nord-africane.

Prin urmare, schimbarea pozitiei Marocului cu privire la razboiul din Ucraina trebuie privita si in contextul rivalitatii sale regionale cu Algeria, care se intampla sa fie unul dintre cei mai mari clienti globali de armament rusesc.

Cursa inarmarilor din Africa de Nord, alimentata de SUA si Rusia

Din punct de vedere istoric, Algeria a avut legaturi stranse in domeniul apararii cu Moscova, care dateaza din epoca sovietica, iar aceste legaturi nu au facut decat sa se consolideze in ultimii ani.

In 2006, presedintele rus Vladimir Putin a anulat datoria militara de 4,7 miliarde de dolari a Algeriei din epoca sovietica, in schimbul promisiunii de a achizitiona in viitor armament rusesc nou in valoare de 7,5 miliarde de dolari. In cele din urma, Algerul a devenit al treilea mare client al Rusiei, datorita cresterii veniturilor din petrol si gaze naturale ale Algeriei.

Prin urmare, inventarul de avioane de lupta al Fortelor Aeriene algeriene cuprinde numai platforme de aviatie de productie rusa, inclusiv avioane de lupta multirol MiG-29, avioane de atac Su-24, avioane de lupta de superioritate aeriana Su-30 si elicoptere de atac Mi-17, Mi-24 si Mi-28.

De asemenea, in luna august au aparut imagini din satelit care sugereaza ca Algeria ar fi achizitionat sistemul de aparare aeriana S-350 „Vityaz” de fabricatie ruseasca, despre care, pana in prezent, se stie ca este operat doar de armata rusa, ceea ce inseamna ca Algeria ar putea fi primul client strain al acestui sistem.

Pana in prezent, nu exista nicio confirmare oficiala din partea Algeriei sau a Rusiei cu privire la vanzarea acestui sistem de aparare aeriana.

Algeria a desfasurat aceste presupuse sisteme S-350 in apropierea granitei cu Marocul. Ea a divulgat in mod deliberat imagini din satelit pentru a trimite un mesaj Marocului dupa ce acesta a achizitionat recent sistemul de aparare antiaeriana Barak MX de la Israel Aerospace Industries (IAI).

In plus, Algeria este, de asemenea, pe cale sa primeasca cele mai avansate avioane de lupta rusesti Su-57 din a cincea generatie. In noiembrie 2020, Sputnik News din Rusia a raportat ca Algeria a semnat un contract pentru achizitionarea a aproximativ 14 avioane Su-57 pentru aproape 2 miliarde de dolari, livrarile urmand sa inceapa pana in 2025.

Intre timp, Marocul incearca, de asemenea, sa isi consolideze sistemele sale aeriene, investind masiv in avioane de lupta si elicoptere de productie americana.

In 2019, Rabat a semnat un contract pentru 25 de avioane F-16C/D Block 72, livrarile catre Fortele Aeriene Regale Marocane urmand sa inceapa pana in 2025.

In iunie 2020, Marocul a semnat un contract cu Boeing pentru a achizitiona 24 de elicoptere AH-64 Apache, livrarile urmand sa inceapa in 2024.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: