Prima zi de relaxare in Elvetia. Frizerii si coafezele au fost luate cu asalt

externe

Tunsorile, vizitele la dentist, masajele si achizitionarea de materiale pentru gradinarit s-au aflat in prim-planul agendei elvetienilor luni, in prima zi in care tara a inceput sa relaxeze restrictiile impuse in marte pentru a incetini raspandirea noului coronavirus, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

In fata magazinelor de gradinarit s-au format cozi, dupa ce oamenii au putut pentru prima data sa mearga la cumparaturi de acest fel dupa sase saptamani de izolare la domiciliu.

„Cred ca era si timpul. Trebuie sa ne traim vietile, asa ca in opinia mea este important sa ne continuam activitatile si sa intram in contact cu oamenii, chiar si la o coada de asemenea proportii”, a declarat Christiane Ansermet, care astepta in fata unui magazin de gradinarit din orasul Gland.

Anne Schilliger, proprietara magazinului, spune ca si-a inchis afacerea pe 17 martie, fiind fortata sa arunce un sfert din productia anuala si pierzand 15% din cifra de afaceri.

„Este mult pentru noi si va fi dificil sa trecem prin asta”, a spus ea, cu o nota de pesimism specifica multor proprietari de mici afaceri.

Peste 1.350 de oameni au murit in Elvetia de COVID-19, boala respiratorie provocata de noul coronavirus. Numarul persoanelor testate pozitiv se apropie de 30.000.

Numai magazinele alimentare, farmaciile si alte afaceri „esentiale” au primit permisiunea de a functiona in timpul izolarii.

Incepand de luni, spitalele au putut efectua din nou toate interventiile chirugicale, fiind redeschise si cabinetele dentistilor, frizeriile si saloanele de infrumusetare.

Cele mai multe magazine, scoli si piete alimentare vor urma de la 11 mai. In al treilea stadiu vor fi redeschise, de la 8 iunie, scolile vocationale si universitatile, cu conditia de a nu exista o crestere semnificativa a numarului de cazuri de COVID-19.

„Numarul de cazuri noi continua sa scada, ceea ce reprezinta vesti bune in prima zi in care am inceput sa relaxam masurile”, a declarat Daniel Koch, oficialul care conduce echipa de raspuns a Elvetiei la epidemia de coronavirus.

Leornard Brazzola, un dentist din Lausanne, a declarat ca pacientii au trebuit sa plateasca din buzunar pentru multe tratamente, asa ca este foarte probabil sa amane sau sa anuleze unele tratamente neesentiale.

„Ne asteptam ca toata lumea sa fie afectata de aceasta criza si sa suportam consecintele timp de mai multe luni. Acesta va fi un an complicat”, a spus el.

Cabinetul lui permite intrarea unei singure persoane pentru tratament stomatologic. In camera de asteptare el a asezat scaunele la doi metri distanta si a desfiintat spatiul in care tinea de obicei reviste pentru ca pacientii sa-si treaca mai usor timpul.

Frizeriile si-au deschis si ele usile luni, dupa ce s-au pregatit timp de mai multe zile pentru redeschidere, relateaza AFP. Intr-o frizerie din Geneva, personalul este agitat si telefonul suna la intervale constante.

„Clientii erau aici de la deschidere. Respectam toate regulile: doi metri intre clienti si dezinfectarea fiecarui scaun dupa fiecare client”, a explicat coafeza Ines.

Dotata cu masca si viziera din plexiglas, Anita Ayma, patroana unui salon de coafura, are si ea rezervari una dupa alta intre 07.00 si 19.00.

„Sunt multumita ca a inceput. Daca nu muncim, totul este mort”, a spus ea, precizand ca a beneficiat de un ajutor financiar de la autoritati pentru a rezista in timpul izolarii.

Clientul ei Sergey Ostrovsky, profesor de vioara la Inalta scoala de muzica din Geneva, s-a declarat „foarte multumit” ca a putut reveni la coafeza sa, marturisind ca si-a facut rezervare inca de cand masurile de relaxare au fost anuntate, pe 16 aprilie.

Ministrul de finante Ueli Maurer a declarat saptamana trecuta ca izolarea costa economia 5 miliarde de franci elvetieni (5,14 miliarde de dolari) in termeni de pierderi in productie.

Confruntat cu cea mai grava criza din aproape jumatate de secol, guvernul elvetian a lansat cel mai mare pachet de ajutor economic pentru afaceri din istoria sa, in valoare de 62 de miliarde de franci elvetieni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: