Primaria Sloboziei a platit 90.000 de euro pentru un targ organizat de o asociatie „de casa” a primarului Dragos Soare. Un secretar de stat la Agricultura a condus asociatia

politica

Administratia Municipiului Slobozia a decis sa devina partener la un targ pentru fermieri, organizat in vara anului trecut. Primaria a pus la bataie locul, plata utilitatilor, a pazei, dar si un buget de 90.000 de euro pentru promovarea evenimentului. Organizatorii targului au fost doua asociatii „de casa” ale primarului din Slobozia, Dragos Soare. Una dintre organizatii a fost condusa si de Dragos Costin Telehuz, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, si apropiat al primarului Sloboziei.

In perioada 9-11 iunie 2022 a avut loc la marginea municipiului ialomitean Slobozia (judetul Ialomita) un targ agricol denumit de organizatori Farmconect. In acte, dar si pe afisele evenimentului, in dreptul organizatorului apare Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), condusa de Nicolae Sitaru.

Evenimentul a fost organizat insa cu dotarile si banii Primariei Slobozia, condusa de liberalul Dragos Soare, membru in Comitetul Executiv al PNL si seful organizatiei judetene a liberalilor.

In cadrul unui parteneriat incheiat in luna martie intre Municipiul Slobozia si APPR (dar si o alta asociatie membra in APPR), primaria se angaja sa se ocupe de tot ce inseamna organizare, dar si de bugetul de promovare, asa cum reiese din Hotararea de Consiliu Local Slobozia nr.135/2022.

Al doilea partener al primariei, „asociatia de casa” a primarului Soare

„Prin HCL nr.135/31.03.2022 a fost aprobat de catre Consiliul Local al Municipiului Slobozia, Protocolul de Asociere si Colaborare dintre Municipiul Slobozia, APPR Romania si ACCPT Ialomita privind infiintarea, functionarea si desfasurarea Targului Agriculturii Romanesti FarmaConcect Romania”, ne-au confirmat si reprezentantii Primariei Slobozia.

Al doilea partener nominalizat de reprezentantii primariei este Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Slobozia (ACCPT).

Aceasta ultima organizatie a fost condusa pana anul trecut de Dragos Costin Telehuz, actual secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Familiile Telehuz si Soare au devenit foarte apropiate din 2015, asa cum ne-au declarat surse din PNL. Ba chiar, Telehuz ar fi fost numit secretar de stat la propunerea insistenta a lui Soare, ne-a mai precizat un lider PNL.

Cei doi sunt fermieri la baza. Sotia lui Dragos Soare detine in acte ferma SanAgro din Slobozia, iar Costin Telehuz se ocupa de ferma familiei sale, alaturi de fratele Andreas Telehuz.

Dragos Costin Telehuz ne-a raspuns insa ca nu are nicio legatura de afaceri cu primarul care l-a propus pentru functia de secretar de stat. „Nu am ce afaceri sa am cu domnul primar. El se ocupa de administratia din Slobozia, eu cu altceva. Nu, nu avem afaceri impreuna”, ne-a spus secretarul de stat.

Dragos Soare ne-a expediat nervos cand l-am intrebat de ferma familiei sale. Inainte de a inchide telefonul ne-a spus ca ferma sotiei sale nu este membra in cele doua asociatii care au primit direct si indirect 90.000 de euro de la primaria pe care o conduce. Acelasi lucru ne-a fost confirmat si de Alina Cretu, directorul executiv al APPT.

Ce a oferit Primaria

In cadrul parteneriatului, administratia locala a oferit in primul rand un teren de 2 hectare, suprafata pe care urma sa se desfasoare targul din iunie. Apoi, tot municipalitatea trebuia sa asigure drumurile si accesul spre terenul unde s-a desfasurat targul. In plus, de la bugetul public s-au decontat si toate cheltuielile legate de utilitati, dar si asigurarea pazei si a interventiei in caz de incendiu.

Pe langa toate astea, administratia condusa de Dragos Soare a fost de acord sa mai plateasca si actiunile de promovare a evenimentului. Pentru asta, a oferit celor doua asociatii partenere (APPT si ACCPT) o suma de 450.000 de lei sau 90.000 de euro.

Obligatiile Primariei Slobozia in cadrul parteneriatului

Reprezentantii municipalitatii ne-au confirmat ca sumele au fost platite in intregime. „Primaria Slobozia a virat catre asociatul APPR Romania suma de 450.000 de lei stipulat n HCL 135/2022 si prevazuta in Protocolul de Asociere si Colaborare dintre Municipiul Slobozia, APPR Romania si ACCPT Ialomita”, au fost precizarile primite.

Aici trebuie precizat ca metoda parteneriatului dintre administratia locala si asociatiile de fermieri a permis ca banii sa nu mai treaca prin filtrul contractelor publice, chiar si cele acordate fara licitatie.

Promovarea

De aici, APPR a incheiat un contract de promovare cu firma Rainbow Colorful Ideas SRL. Actionarul unic si administratorul firmei este Raluca Ionescu. Firma care a primit fondurile Primariei Slobozia, via ACCR, acordate pentru mediatizarea Farmconect.

Suma era decontata doar pe serviciile platite de APPR pentru publicitate si promovare a evenimentului prin mediatizarea in presa locala centrala, pe pagina de Facebook a targului, dar si prin realizarea de transmisii live pe Facebook sau de realizarea de podcasturi.

„Au fost mai multe activitati de promovare. De la mediatizare media, la activitati online, activitati in cadrul evenimentului”, a incercat sa ne explice Alina Cretu, director executiv al APPR.

Dragos Soare (dreapta) a inspectat targul cu o zi inainte de deschidere

Primarul Sloboziei nu a vrut sa ne raspunda la intrebari legate despre contractul de promovare a targului, contract de care si el a beneficiat. Ne-a spus ca sunt intrebari personale si sa-i trimitem email pe adresa de primar al Sloboziei. Nu ne-a raspuns pana la acest moment.

Slobozia, unul dintre cele mai sarace municipii

Bugetul anual al municipiului Slobozia a fost undeva la 40 de milioane de euro in ultimii doi ani. Conform studiului realizat in 2018 de GfK, Slobozia este considerat unul dintre primele zece cele mai sarace municipii resedinta de judet din tara. Studiul tinea cont de venitul net anual disponibil pe cap de locuitor in Romania.

Pe lista cu cele mai sarace si orase din Romania, care au cu cea mai mica putere de cumparare se inscriu Botosani, Vaslui, Calarasi si Giurgiu, urmate de Suceava, Piatra-Neamt, Focsani, Buzau, Slobozia, Alexandria.

De altfel, anul trecut, luna octombrie, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa a organizat un miting denumit „antisaracie” la Slobozia. La manifestatie, oamenii au cerut in special limitarea cresterii preturilor, salarii si pensii mai mari.

„Ne-am saturat ca la micul dejun sa mancam factura la curent, la pranz sa mancam factura la gaze si la cina sa mancam promisiuni”, declara atunci Romulus Gherghina, reprezentant al Cartel Alfa Ialomita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: