Primele nave de transport cereale sosesc in Ucraina folosind o noua ruta

externe

acordul pentru cereale, marea neagra

Doua nave de marfa au ajuns intr-un port ucrainean dupa ce au calatorit prin Marea Neagra folosind o noua ruta, au declarat autoritatile portuare ucrainene, scrie BBC.

Acestea au ajuns sambata la Ciornomorsk si urmau sa incarce 20.000 de tone de grau care vor ajunge in Egipt si Israel.

Oficialii au declarat ca a fost prima data cand navele civile au ajuns intr-un port ucrainean de la abandonarea unui acord cu Rusia care garanta siguranta navelor.

Anterior, coridorul a fost folosit doar de navele care plecau din Ucraina.

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat ca navele – Resilient Africa si Aroyat – au navigat sub pavilionul insulei Palau si ca echipajul lor era format din persoane din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan si Egipt.

Kievul a declarat unilateral coridorul maritim – care se intinde de-a lungul coastei vestice a Marii Negre – dupa ce Rusia a abandonat un acord sustinut de ONU care facilita exporturile de cereale din porturile ucrainene.

Moscova a declarat ca unele parti ale acordului care permiteau exportul produselor sale alimentare si al ingrasamintelor nu au fost onorate si s-a plans ca sanctiunile occidentale ii restrictioneaza propriile exporturi agricole.

De atunci, Rusia a amenintat ca va considera navele civile care navigheaza spre sau dinspre Ucraina drept potentiale tinte militare.

La inceputul acestei saptamani, Marea Britanie a acuzat Rusia ca a tintit o astfel de nava cu mai multe rachete de croaziera in timp ce se la ancora in portul ucrainean Odesa.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de produse precum uleiul de floarea-soarelui, orzul, porumbul si graul.

Atunci cand Rusia a invadat tara in februarie 2022, marina sa a blocat porturile ucrainene din Marea Neagra – blocand 20 de milioane de tone de cereale care erau destinate exportului.

Acest lucru a dus la cresterea preturilor mondiale la alimente si a amenintat sa creeze penurie in tarile din Orientul Mijlociu si Africa, care importa cantitati semnificative de alimente din Ucraina.

Unele dintre aceste tari, printre care Afganistan, Yemen, Sudan si Etiopia, au in continuare nevoie disperata de ajutor umanitar.

Pe langa faptul ca ameninta navele care trec prin Marea Neagra, Moscova a vizat din ce in ce mai mult infrastructura portuara ucraineana.

Aceasta a atacat in repetate randuri porturile Izmail si Reni, de unde pleaca o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei incepand cu luna iulie, pentru a incerca sa intrerupa operatiunile.

Kievul a acuzat Rusia de o incercare „cinica” de a afecta exporturile sale de cereale si de a submina securitatea alimentara globala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: