Primele rezultate ale alegerilor din Republica Moldova. Socialistul pro-rus Igor Dodon castiga detasat

politica

Potrivit primelor rezultate oferite de CEC, dupa numararea a peste 75% dintre buletinele de vot,  Igor Dodon a obtinut 57,25% din voturi, iar Maia Sandu numai 42,75%.

UPDATE Igor Dodon – 55,9%, Maia Sandu – 44,1%, dupa procesarea a 92% din procesele verbale

Dodon indeamna diaspora la calm si aminteste ca el personal a cerut ca numarul buletinelor de vot in Federatia Rusa sa fie majorat.

„Le multumesc tuturor cetatenilor pentru spiritul civic inalt pe care l-au manifestat. Cu totii ati fost bravo astazi. In mod aparte, le multumesc tuturor celor care mi-au acordat votul, au avut incredere in mine. Stiu ca mii si mii de oameni nu au reusit sa-si exercite votul. Unii, mai varstnici, din cauza conditiilor meteo. Altii, din diaspora, din cauza ca s-au epuizat buletinele de vot”, a declarat Igor Dodon.

Dodon a tinut sa precizeze ca el va fi cel care va castiga acest scrutin.

„Doamna Sandu, nu v-a iesit acuma, va va iesi peste 4 ani”, a adaugat Dodon.

Maia Sandu a criticat dur autoritatile pentru modul in care a fost organizat al doilea tur al scrutinului prezidential din R.Moldova, citand numeroase incalcari in ziua alegerilor, in cadrul unei conferinte de presa la sediul Partidului Actiune si Solidaritate.

„Dragi cetateni inainte de aceasta campanie am stiut ca regimul nu vrea sa plece. A fost o campanie murdara am vazut cu totii. Am dat un semnal clar autoritatile in acest sens,” a spus Sandu, citata de site-ul publika.md.

„Autoritatile au incalcat dreptul constitutional al cetatenilor al Moldovei de a-si exercita dreptul la vot. La fel cerem Serviciului de Informatie si Securitate sa investigatie ce s-a intimplat cu cele 6.000 buletine de vot, destinate pentru sectiile de vot din Portugalia, pentru a ne asigura ca nu au fost folosite pentru fraude electorale. Am avut incalcari si pe teriotoriul Republicii Moldova – acte de violenta in sectiile de vot, incidente in care mii de cetateni din stanga Nistrului au fost adusi organizat la vot sau cumparari de voturi,” a adaugat Maia Sandu.

Candidata Partidului Actiune si Solidaritate a multumit alegatorilor pentru mobilizare si in special celor din diaspora.

„Vom ramane vigilenti pana la capat si va promit ca vom clarifica fiecare caz de incalcare in care oamenii nu au putut sa voteze, impreuna. Nu le vom permite sa va fure votul. Sunt increzatoare c-am pornit impreuna cu dumneavoastra schimbare de care cu totii avem nevoie”, a incheiat Maia Sandu.

Anterior, Maia Sandu a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe si a presedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: