„Am primit cu surprindere invitatia dumneavoastra”. Ludovic Orban, scrisoare acida adresata premierului Dancila: „Este un simulacru”

news

Presedintele PNL, Ludovic Orban, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila, in care se arata surprins de invitatia de a desemna un reprezentant al PNL in grupul de lucru pentru adoptarea monedei Euro.

Orban sustine ca aderarea la Zona euro este un obiectiv fundamental al partidului, insa masurile luate de Guvern pana in prezent, comparativ cu criteriile de convergenta stabilite prin tratatul de la Maastricht, arata ca Executivul nu are acest obiectiv.

Liderul liberal trece in revista masurile economice ale coalitiei de guvernare si evolutiile din economia romaneasca.

„Va enumeram cateva rezultate si evolutii din economia romaneasca care umbresc credibilitatea demersului dumneavoastra:

1. Nivelul prognozat al inflatiei din Romania, asa cum putem deduce din ultimul raport asupra inflatiei transmis de BNR, este estimat la cca. 4.5% (media anuala pentru 2018). La acest nivel al inflatiei, Romania nu mai respecta Tratatul de la Maastricht, de a avea inflatia cu maxim 1.5 puncte peste media celor mai performante trei state ale Uniunii Europene. La acest nivel al inflatiei Romania nu mai respecta Tratatul Uniunii.

2. Tinand cont de deficitul de 0.59% din PIB in primele doua luni ale anului, exista un risc ridicat ca articolul din tratat, referitor la plafonul de deficit de sub 3% din PIB, sa nu fie indeplinit. Tinand cont de toate cresterile nesustenabile de cheltuieli ale guvernului, consideram ca astazi tinta de deficit asumata de guvern nu este realista.

3. Doar anul trecut, datoria Romaniei a crescut cu 5.5 mld. Euro, aceasta datorie fiind generata de cresterea cheltuielilor curente bugetare ale statului in dauna investitiilor, care au dus in final la cresterea deficitelor. Tinand cont de faptul ca actuala crestere economica este bazata in cea mai mare parte pe consum fiind astfel nesustenabila, inevitabil cresterea economica va incetini, ceea ce va duce la cresterea accelerata a datoriei publice, iar indicatorul referitor la datoria publica din criteriile de la Maastricht se va deteriora.

4. Conform Tratatului de la Maastricht, dobanzile pe termen lung trebuie sa fie mai mici cu 2 puncte procentuale decat media celor mai performanti trei membri UE din perspectiva stabilitatii preturilor. Astazi, Romania se imprumuta pe termen lung cu 4.40%, din cauza lipsei increderii investitorilor internationali in capacitatea Romaniei de a se dezvolta durabil pe termen lung. Astfel, astazi, nici acest criteriu nu este respectat.

5. In art.140 (1) al Tratatului de la Maastricht, se cere ca rapoartele de convergenta sa examineze un grad inalt de convergenta sustenabila, cu referire la urmatoarele criterii : «realizarea unui inalt grad de sustenabilitate a preturilor», «sustenabilitatea pozitiei financiare a guvernului», «incadrarea cursului de schimb in limite normale de fluctuatie stabilite pentru ERM 2» si «pentru nivelurile ratelor dobanzilor pe termen lung». Tinand cont de caracterul imprevizibil al politicilor economice ale guvernului ne temem ca sustenabilitatea invocata in articolul mentionat nu va putea fi atinsa.

6. Din cauza politicilor economice duse pana in prezent de catre guvern si a lipsei de predictibilitate a acestora, nu ne vom califica prea curand pentru a intra in ERM 2. Conform raportului de convergenta al Bancii Centrale Europene, criteriul referitor la variatia cursului de schimb este marcat ca neindeplinit pentru toate tarile care nu sunt in ERM 2.

7. Pe langa convergenta nominala, adoptarea cu succes a Euro este conditionata si de un anumit nivel de convergenta economica reala. Astfel, lipsa reformelor structurale precum si reducerea masiva a investitiilor publice pun in pericol potentialul de crestere economica pe termen mediu si lung.

8. Conform analizelor Partidului National Liberal, actuala crestere economica este nesustenabila, bazata prea mult pe consum si prea putin pe investitii si dezechilibreaza grav economia. Deficitele comerciale si de cont curent cresc accelerat, iar presiunile inflationiste generate de excesul de consum sunt mai mult decat evidente”, potrivit sursei citate.

Orban ameninta ca PNL isi va retrage reprezentatul din Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro.

„Am primit cu surprindere invitatia dumneavoastra de a desemna un reprezentant al Partidului National Liberal in grupul de lucru al Guvernului Romaniei pentru adoptarea monedei Euro. Aderarea la zona Euro este un obiectiv fundamental al Partidului National Liberal. Uitandu-ne, insa, la ceea ce ati facut pana acum si la criteriile de convergenta stabilite prin tratatul de la Maastricht ne dam seama ca dumneavoastra si guvernul pe care il conduceti nu aveti acest obiectiv, iar demersul pe care il faceti este unul pur propagandistic. In cazul in care nu veti da semne clare ca intentionati cu adevarat sa faceti pasi fermi in directia corecta, noi nu vom participa la acest simulacru si ne vom retrage reprezentantul”, a completat Ludovic Orban.

Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie, pe ordinea de aflandu-se diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei euro, informeaza un comunicat al Guvernului.

Miercuri a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro la care au participat co-presedintii si vice-presedintii acesteia. Conducerea comisiei s-a reunit pentru a aproba Regulamentul de Organizare si Functionare, precum si ordinea de zi si problematica ce urmeaza sa fie discutata in prima sedinta a Comisiei Nationale.

Prim-ministrul Viorica Dancila a subliniat ca prin ordonanta de urgenta de infiintare a comisiei a fost stabilita o periodicitate bilunara pentru lucrarile Comisiei, cu participarea reprezentantilor Guvernului, Academiei Romane, BNR si al Comisiei Nationale de Prognoza, care asigura Secretariatul Comisiei Nationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: