externe

Primul bilant al atacului Rusiei: 40 de tineri soldati au fost ucisi, plus 10 civili. Numerosi raniti in randul civililor

Presedintia ucraineana a anuntat joi ca peste 40 de soldati au fost ucisi de cand a inceput invazia rusa in Ucraina. De asemena, s-au inregistrat cateva zeci de raniti.

Oleksi Arestovych, un consilier in cadrul biroului presedintelui, a declarat ca, pe langa victimele militare, „din cate stiu, in acest moment exista cateva morti civile – pana la zece”.

Cadavre calcinate si cladiri distruse – estul Ucrainei, epicentrul ofensivei declansate de Rusia in timpul noptii de miercuri spre joi, este in plin razboi, relateaza France Presse.

Fortele armate ale Rusiei nu lanseaza rachete, nu bombardeaza si nu bombardeaza orasele ucrainene, a sustinut anterior purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Igor Konasenkov, citat de TASS.

„Fortele armate ale Rusiei nu efectueaza raiduri cu rachete, lovituri aeriene sau de artilerie impotriva oraselor ucrainene”, a declarat el.

Konasenkov a precizat ca politistii de frontiera ucraineni nu au opus rezistenta fortelor ruse si, potrivit informatiilor disponibile, soldatii ucraineni parasesc masiv pozitiile si lasa armele.

El a subliniat ca pozitiile unitatilor militare ucrainene care au fost de acord sa depuna armele nu au fost atacate, in timp ce armele inteligente rusesti au fost folosite pentru a elimina infrastructurile militare, instalatiile de aparare aeriana, aerodromurile si aeronavele.

„Tara de rahat”, striga o femeia in fata cadavrului unui barbat ucis intr-un bombardament asupra unui cartier rezidential din Ciuhuiv, in estul Ucrainei.

Aproape de mort, fiul sau in lacrimi, de circa 30 de ani, sta doborat. „I-am spus sa plece”, repeta el, langa ramasitele de la o masina Lada veche.

Craterul produs de racheta, larg de 4-5 metri, este situat intre doua imobile de cinci etaje distruse complet, in timp ce pompierii incercau sa stinga ultimele incendii.

Alte cateva imobile aflate mai departe de impact au fost de asemenea grav avariate.

In acest oras situat la 30 de km de Harkov, a doua metropola din Ucraina, bombardamentele ruse au rasunat o parte din noapte.

Politia nu a putut sa ofere un bilant deocamdata, insa la primele ore ale diminetii pagubele erau considerabile. Un nor gros de fum negru era vizibil din departare, iar patru imobile au fost serios avariate.

Serghei, un barbat de 67 de ani, incearca sa isi acopere ferestrele cu o masa ale carei picioare ies in afara, la parterul locuintei sale.

Barbatul are cateva contuzii. „Voi ramane aici. Fiica mea este la Kiev si acolo este la fel”, a spus el, in contextul in care joi au fost auzite explozii in principalele orase din Ucraina.

In opinia sa, racheta viza aerodromul militar din apropiere. „El facea parte dintre tintele pe care Putin le-a mentionat. Nu sunt nici macar surprins”, a adaugat el.

Armata rusa a afirmat joi ca a distrus sistemele de aparare antiaeriana si ca a scos din functiune bazele aeriene din Ucraina, fara a oferi mai multe detalii.

Insa amenintarea nu a venit doar din aer.

Joi a inceput si o invazie terestra, extrem de temuta, conform serviciilor de frontiera ucrainene, in special prin est si prin regiunea separatista Lugansk.

Printre ucrainenii din regiune, pregatiti de opt ani de conflictul armat cu rebelii separatisti prorusi, in acest scenariu catastrofal, fiecare spune ca stie ce are de facut.

„Daca vor continua sa ne bombardeze, voi gasi arme si imi voi apara patria. Nu conteaza ca am 62 de ani”, ameninta Vladimir Levasov, locuitor din Ciuhuiv.

„Si, totusi, sunt rus. Insa daca ne uitam in istorie, daca citim carti, vedem ca acum 300 sau 400 de ani era acelasi lucru. Rusii sunt jupuitori!”, a spus el.

Pe principalele sosele din est, armata ucraineana era peste tot. Intre Kramatorsk si Harkov, era oprita o coloana de vehicule cu drapelul albastru-galben.

La 300 de kilometri distanta, la Mariupol, principalul port din estul tarii, explozii puternice au zguduit orasul, care a fost relativ ferit in ultimele saptamani.

In acest sector, primele evacuari au inceput, in special din orasele mici Zoloti si Gorski. „Ii ducem pe oameni la cea mai apropiata gara”, spune Alexei Babcenko, purtator de cuvant al apararii civile.

Insa mai parte, in orasul Novotocikovka, aceste evacuari sunt acum imposibile. La cateva ore de la inceputul ofensivei, tirurile de artilerie ruse sunt deja prea puternice, iar comunicatiile, complicate.

„Ofensiva este in derulare pe toata linia de demarcatie din regiunile Lugansk si Donetk”, a declarat Babcenko. „Luptele se desfasoara peste tot”, a spus el.

„Nu putem primi inca informatii despre victime, deoarece nu exista comunicare in aceasta zona”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

O oră ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

2 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

O oră ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago