externe

Procesul lui Donald Trump privind documentele clasificate, amanat pe termen nedefinit de o judecatoare numita chiar de fostul presedinte

Un tribunal federal din Florida a amanat marti pe o perioada nedeterminata inceperea procesului penal al fostului presedinte american Donald Trump in cazul in care acesta este acuzat ca a folosit cu neglijenta documente clasificate.

In acest dosar penal, unul dintre cele patru in care este vizat, pe 20 mai urma sa se deschida un proces, transmite Reuters. Insa judecatoarea federala a considerat aceasta data ca fiind nesustenabila din cauza numarului de cereri preliminare prezentate instantei.

Aileen Cannon, magistrata numita de fostul presedinte, nu a stabilit o noua data. Aceasta decizie este un regres pentru procurorul special Jack Smith si face foarte putin probabil ca un proces sa aiba loc in acest caz inainte de alegerile din noiembrie.

Candidatul republican la presedintie este in prezent judecat la New York intr-un alt dosar, cel privind plati suspecte inainte de alegerile prezidentiale din 2016.

In cazul din statul Florida, Donald Trump este urmarit penal impreuna cu doi dintre asistentii sai personali pentru pastrarea de documente clasificate in resedinta sa privata din Mar-a-Lago, dupa ce a parasit Casa Alba in ianuarie 2021. El este acuzat ca a compromis securitatea nationala prin pastrarea acestor documente printre care se aflau planuri militare sau informatii privind armele nucleare, in loc sa le predea Arhivelor Nationale, asa cum prevede legea.

Donald Trump este acuzat si de incercarea de a distruge probe in acest caz. Cele mai grele acuzatii sunt pedepsite cu pana la zece ani de inchisoare.

Avocatii sai si-au inmultit recursurile pentru a amana desfasurarea unui proces in acest caz.

Vizat de patru proceduri penale separate, inclusiv cel pentru care se prezinta la proces din 15 aprilie la New York, Donald Trump denunta in mod repetat o „vanatoare de vrajitoare” organizata de administratia democrata pentru a-l elimina din cursa prezidentiala.

Daca ar fi fost ales din nou, Donald Trump ar putea, dupa ceremonia de investire din ianuarie 2025, sa dispuna abandonarea celor doua proceduri federale impotriva sa: cazul investigat in Florida, precum si cel desfasurat in capitala Washington pentru acuzatii de tentative ilegale de a modifica rezultatele alegerilor prezidentiale castigate de Joe Biden in 2020.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

51 de minute ago

Romania va produce si ea drone militare, la Brasov. Acord semnat de Carfil cu Periscope Aviation din Statele Unite

Drone militare urmeaza sa fie produse si in Romania, se anunta intr-un comunicat oficial transmis…

8 minute ago

Bataie generala in Seica Mare (Sibiu), a fost nevoie de interventia mascatilor. Trei barbati au ajuns la spital

Trei barbati cu varste de 17, 19 si 35 de ani au ajuns la spital…

21 de minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

O oră ago