Procuror din Constanta: „Garda de Mediu trebuie sa devina o institutie de forta. Suntem intr-un pericol real si efectiv sa devenim o lada de gunoi nu numai a Europei”

news

Procurorul Teodor Nita, din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, a declarat presei, joi, ca legea privind protectia mediului in tara noastra este un svaiter si, in aceste conditii, Romania va deveni lada de gunoi a lumii, fiind deja cunoscuta drept un El Dorado pentru deseuri.

Din cauza lacunelor legislative, considera Nita, vom trai printre munti de gunoaie, fara a putea fi cineva acuzat ca incalca actele normative in vigoare.

„Suntem intr-un pericol real si efectiv sa devenim o lada de gunoi nu numai a Europei. (…) Cat timp nu se iau masuri legale, nu va fi deloc in regula, pentru ca s-a facut autostrada, s-a invatat lumea ca aici se poate, ca este un El Dorado pentru deseuri. Si foarte curand, zic in 20 de ani, ceea ce inseamna curand, o sa traim printre munti de gunoaie si foarte fericiti ca cineva a respectat legea. (…) Sunt atat de multe lacune, ca legea e un svaiter”, a afirmat procurorul Teodor Nita, intr-o declaratie facuta jurnalistilor, cu ocazia unui control efectuat joi in Portul Constanta Sud – Agigea.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu este lipsita de laboratoare, mijloace tehnice, precum si de personal cu competente necesare in domeniu.

„Va dau numai niste exemple. Garda de Mediu ar trebui sa aiba laboratoare, mijloace tehnice, logistice, sa isi faca datoria, ar trebui sa aiba oameni instruiti pentru asta, competente pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat sa acordam competente de tip politie judiciara, pe investigare infractiuni de mediu la lucratorii Garzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a intamplat nimic. Comisia Europeana spune sa colectam deseurile selectiv, ne spune sa masuram calitatea aerului. Pai de unde daca nu am laboratoare? Nu exista deloc laboratoare, acreditate sau … nimic. Si apelam la firme private care spun ca totul este in regula. Dumnezeu cu mila, eu vad ca se nasc munti de gunoi si peisaje apocaliptice si daca nu am laboratoare ce pot sa zic?! Ne zbatem ca pestele pe uscat”, a sustinut Teodor Nita, citat de Agerpres.

Procurorul considera ca Garda de Mediu ar trebui sa fie o institutie de forta a statului roman.

„Garda de Mediu ar trebui sa fie o institutie de forta a statului roman, sa aiba atributiuni. Garda de Mediu face plangere penala ca si un petent obisnuit, nu poate sa faca un act de sesizare penala ca s-a produs o infractiune. Ati vazut ce s-a intamplat cu seful Garzii de Mediu, a fost gonit dintr-un control legal pentru ca in lege nu scrie foarte clar cat si cum are dreptul sa faca controale. Pai atunci ce fac, trimit soldatii la razboi cu bricege de desfacut conserve?”, a mai declarat procurorul Teodor Nita.

Mai mult despre:

Comentarii: