Producatorii mondiali de arme pierd bani in pofida cererii din cauza razboiului din Ucraina – Analiza

analize

SUA, ajutor militar, Ucraina, uraniu saracit

Industria producatoare de armament a pierdut miliarde de dolari in cursul anului 2022, in ciuda cresterii cererii cauzate de razboiul dintre Rusia si Ucraina, potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), relateaza Newsweek.

Raportul SIPRI, publicat luni, a constatat ca primii 100 de producatori internationali de armament din lume au avut venituri totale de 597 de miliarde de dolari in 2022, o scadere de 3,5% fata de 2021.

In acelasi timp, invazia Rusiei in Ucraina – care a inceput la 24 februarie 2022 – a dus la „o crestere puternica a cererii de arme si echipamente militare”, se arata in studiul SIPRI.

SIPRI a precizat ca scaderea veniturilor se datoreaza in principal faptului ca cei 42 de producatori de armament din SUA, toti aflati in top 100 mondial, au inregistrat o scadere a vanzarilor cu 7,9% intre 2021 si 2022.

In timp ce veniturile din alte parti ale lumii, inclusiv Asia si Orientul Mijlociu, au crescut, producatorii americani nu au reusit sa tina pasul, invocand dificultatile de productie cauzate de problemele legate de lantulurile de aprovizionare si de lipsa fortei de munca pe fondul pandemiei COVID-19.

In anii urmatori se asteapta o crestere a veniturilor la nivel mondial datorita cresterii cererii din cauza razboiului dintre Rusia si Ucraina si comenzilor restante existente.

„Multe companii de armament s-au confruntat cu obstacole in adaptarea la productia pentru razboiul de inalta intensitate”, a declarat Dr. Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare si productia de armament.

„Au fost semnate noi contracte, in special pentru munitie, care ar putea fi de asteptat sa se traduca in venituri mai mari in 2023 si dupa”, a continuat ea.

Principalii producatori americani Lockheed Martin si Raytheon Technologies au inregistrat in 2022 scaderi ale veniturilor de 8,9% si, respectiv, 12%. Cercetatorul principal al SIPRI, Nan Tian, a declarat ca ambele companii „incep sa vada un aflux de comenzi noi legate de razboiul din Ucraina”.

„Cu toate acestea, din cauza portofoliilor de comenzi existente ale acestor companii si a dificultatilor de crestere a capacitatii de productie, veniturile din aceste comenzi se vor reflecta probabil in conturile companiilor abia peste doi-trei ani”, a adaugat Tian.

In timp ce producatorii americani au inregistrat o scadere a veniturilor, firmele rusesti de armament au avut probabil mai mult de suferit din cauza unor factori care includ sanctiunile internationale impuse din cauza razboiului din Ucraina si inflatia galopanta.

Raportul SIPRI a inclus date de la doar doi producatori rusi de arme – Rostec si United Shipbuilding Corporation – care au inregistrat o scadere combinata de 12% a veniturilor in 2022.

SIPRI a precizat ca datele de la alte firme rusesti de top care produc arme si echipamente pentru razboi, cum ar fi Almaz-Antey si Tactical Missiles Corporation, nu au fost incluse „din cauza diminuarii transparentei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: