Profesorii iranieni au iesit in strada in toata pentru a cere reforme in educatie. Regimul a trecut la represalii

externe

iranieni

Profesorii din Iran au iesit in strada in sprijinul reformelor din sectorul educatiei si pentru a pune capat tratamentului discriminatoriu si opresiv din partea autoritatilor, relateaza RFE/RL.

Consiliul de Coordonare al Sindicatului Profesorilor Iranieni a anuntat ca fortele de securitate au retinut patru participanti in timpul protestelor din Teheran, unul dintre profesori, Mehdi Farahi Shandiz, fiind in continuare retinut. Consiliul a condamnat arestarile, declarand ca „cei retinuti au fost supusi la violenta de catre fortele de securitate in timpul demonstratiilor pasnice”.

Protestele la nivel national au evidentiat mai multe nemultumiri, inclusiv cererile de „eliberare imediata a tuturor cadrelor didactice incarcerate, asigurarea unei educatii gratuite pentru toti si abolirea discriminarii de gen in politicile educationale”, potrivit unei rezolutii a consiliului.

Profesorii au facut apel la guvernul republicii islamice, sustinand ca acesta „opteaza sa suprime si sa ameninte profesorii proactivi in loc sa combata delapidatorii si coruptii, supunandu-i la masuri precum exilul, concedierea si inchisoarea”.

In ultimii ani, profesorii au iesit de mai multe ori in strada pentru a protesta impotriva conditiilor lor de munca si pentru a cere salarii mai mari. De asemenea, ei au cerut guvernului sa accelereze implementarea reformelor care ar face ca salariile lor sa reflecte mai bine experienta si performantele lor.

Agentia de stiri a activistilor pentru drepturile omului (HRANA) a relatat, chiar inainte de proteste, ca 17 profesori au fost convocati si interogati de serviciile de informatii din Sanandaj, ceea ce indica un model continuu de presiune si control asupra profesionistilor din Iran.

Tulburarile – inclusiv luni de proteste ale muncitorilor – au zguduit Iranul in ultimii ani ca raspuns la scaderea nivelului de trai, la restantele salariale si la lipsa de asistenta sociala.

Datele Ministerului Muncii arata ca rata saraciei din Iran s-a dublat in 2021, o treime din populatie traind in „saracie extrema”. De atunci, conditiile nu au reusit sa se imbunatateasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: