Profesorul Armand Gosu: „Aici mai raman unii pentru ca-s copii de oameni de sistem, de prin servicii. Ei mai raman pentru ca pot sa faca o cariera”

analize

Profesorul universitar Armand Gosu, care preda de 19 ani la Universitatea Bucuresti, evidentiaza intr-un interviu pentru aktual24.ro nivelul „dezastruos” la care a ajuns invatamantul romanesc si afirma ca „aici mai raman unii pentru ca-s copii de oameni de sistem, de prin servicii”.

„Invatamantul e un dezastru! Si amploarea dezastrului creste! De 19 ani predau la universitate: sub ochii mei s-a degradat! Si vezi ca nu se poate face nimic si stau sa ma intreb daca inca 10 ani mai rezista. Atentie, Universitatea din Bucuresti! Nu Spiru Haret, nu Bioterra, nu Titulescu sau Ecologica! Deci ai Universitatea cea mai mare si te uiti, vezi ca nu mai ai expertiza pe domeniul ala… Daca tu n-ai in Universitate profesor care se pregateasca niste absolventi in anumite domenii, ce pretentii sa ai? N-o sa ai nimic.

Puneti-i pe oameni sa scrie! Sunteti de atatia ani jurnalist cunoscut. Cereti-le contributii, articole. O sa aveti niste surprize de la oameni la care chiar nu va asteptati. O sa primiti niste texte in limba romana de va cruciti. Profesorii acestia pregatesc absolventi, iar ei nu sunt in stare sa… Lucrurile, sa stiti, sunt foarte degradate in momentul asta! Iar aceasta grila, hai sa publicam nu stiu ce fel de articole care se puncteaza nu stiu cum, factorii de impact nu stiu ce… Deci, asta e o mare minciuna. Poti sa publici acolo, sa pacalesti sistemul. Sau sistemul e facut in asa fel incat… Alea se publica, multe dintre ele, pe bani, din pacate, iar in realitate performanta academica adevarata… Ii vezi in fata clasei, ii vedeti dumneavoastra la interviuri, ii vezi pe televiziuni, e jalnica, e rusinoasa de-a dreptul!”, a spus Gosu pentru aktual24.ro.

El a scos in evidenta si calitatea absolventilor.

„Absolventii n-au cum sa aiba calitate buna daca tu n-ai profesori buni. Daca tu n-ai cercetatori buni. Deci e continua degradare. In ultimii vreo 20 de ani e senzatia asta, ca s-a intrat pe repede inainte cu degradarea invatamantului. Si ni se spune tot timpul ca in strainatate lucrurile merg la fel de rau. Dar constati de fiecare data, cand intri in contact cu strainii, fie studenti de la Erasmus (programul european prin care studentii merg la schimb de experienta in tari straine – n. red.), fie colegi (profesori – n. red.) din strainatate, ca nu-s deloc asa. Ca acolo se face chiar performanta, ca studentii trebuie sa detina informatie, ca trebuie sa invete scheme de utilizare a acelei informatii. La noi a cazut de-a dreptul si nivelul actului educational sub niste pretexte puerile, ca asta e directia spre care trebuie sa mergem, ca si in Vest sunt la fel si ca nu mai trebuie sa le dam copiilor decat foarte putin, 10% din informatia pe care o dadeam, dar aceea sa fie relevanta ca-i ajuta sa faca nu stiu ce in viata.

Uite, am ajuns sa se pregatim someri direct, nici macar oameni care puteau sa repare instalatii sanitare prin Occident nu mai reusim sa pregatim. Situatia e dramatica

Nu mai au cultura generala, nu mai stiu sa scrie! Nu mai stiu sa vorbeasca romaneste! Sa vedeti ce texte dau! Acum, sigur, nu ma refer neaparat la ai mei. Intamplarea face ca, fiind o facultate foarte mica la Stiinte Politice Bucuresti, sa avem foarte putini studenti. E cea mai mica facultate din universitate si poti sa tii un standard cat mai ridicat. Problema de care v-am vorbit este generala la nivelul invatamantului superior romanesc. Spuneti de pregatit experti. Pai, ca sa pregatesti experti, tu trebuie sa-i trimiti pe oamenii astia sa invete limba tarii respective! Trebuie sa-i trimiti in strainatate, sa le asiguri niste burse acolo. Dupa aceea, sa asiguri intoarcerea lor sa ai niste institutii care sunt interesate, sa zicem, sa aiba expertiza pe istoria Europei Centrale, de exemplu.

Aici mai raman unii pentru ca-s copii de oameni de sistem, de prin servicii… Ei mai raman pentru ca pot sa faca o cariera. Dar cei mai multi si cei mai buni, de 20 de ani observ lucrul asta, pleaca din tara! Pleaca, fac cariere mult sub nivelul lor pe afara… Unii sunt foarte buni, dar, pentru ca nu au la ce sa se intoarca in Romania, accepta cariera modeste afara. E destul de trist, din pacate… Adica daca din anul I sau din anul II ei incep sa se gandeasca unde pleaca din Romania, ca n-au nicio speranta… Iar cei care raman in Romania incep sa racaie pe la gardurile partidelor politice sau intreaba unde sa-si depuna hartia, cererea ca sa intre in serviciile secrete, va dati seama… Nu te intreaba de biblioteca, unde e biblioteca sau cum sa ajunga la o bursa la Varsovia, intreaba cum sa ajunga la serviciul secret. Nu te intreaba unul „dati-mi si mie o carte, sa citesc despre treaba asta”. Te intreba: „eu cu cine sa vorbesc acolo, n-aveti o cunostinta?”. E destul de trist”, a subliniat Gosu.

„E o mediocritate cenusie instalata in Romania”, a adaufat apoi profesorul.

„Dati cautare pe Google, sa cautati profesori universitari din Romania! Nu-i recunoaste nici Google-ul! Pai, ce sa zic? E politic, suna cineva: „Fa-l si p-ala!”. Deci, nu doar ca nivelul e jos, ci este total alterat de interferente politice sau de alte interferente… Nu ca am fi fost mai bine pe vremea lui Ceausescu, sa fim intelesi! Dar inca traiam pe vremea lui Ceausescu din profesorii batrani pe care noi i-am mai apucat si care fusesera pregatiti inainte de razboi sau imediat dupa razboi de niste oameni care facusera carte foarte serioasa. Si erau oameni care… Pana la urma, sistemul comunist trebuia sa functioneze totusi, sa inlocuiasca loialitatea aia absurda, brutala, penibila, cu un fel de neutralitate fata de sistem. Nu erau ei nici opozanti, dar lasati in pace isi faceau meseria. Ei bine, profesorii care au fost lasati in pace si-au facut meseria pana tarziu, in anii ’90. Dupa aia au iesit la pensie, ca e o chestie de biologie aici.

E o mediocritate cenusie instalata in Romania care nu da voie in aproape niciun domeniu sa se intample ceva cu adevarat important. Ori, in conditiile astea, vom asista in continuare doar la scaderea nivelului in mai toate domeniile. Multa lume pleaca. Ma uitam mai ales la tinerii mai bine pregatiti, se gandesc unde sa plece. Ma uit unde sunt studentii mei. Cei mai multi sunt plecati, aia buni, mai ales, care as fi vrut sa ramana, sa intre in administratie, in cercetare. Aia pleaca. Dar, sigur, noi ne bucuram, avem bani de la Bruxelles, vin miliarde, acesti bani sunt directionati catre niste buzunare… Din pacate, Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. Niciodata n-ai mai avut 30 de ani de pace, de prosperitate. Sa ai securitatea garantata, sa ai prosperitatea garantata si tu sa bati pasul pe loc!”, a mai aratat Armand Gosu.

Citeste interviul integral aici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: