PROFITORI de Germania. Castiguri FABULOASE de pe urma refugiatilor: „Sunt priviti ca o MARFA”

pagina verde

Proprietarii de imobile, folosite ca centre pentru refugiati, dau lovitura vietii lor. In unele locuri, precum Berlin, statul german este obligat sa plateasca preturi ca de hotel pentru cazarea migrantilor. Conditiile oferite refugiatilor nu sunt insa dintre cele mai bune.

Chiar daca ministrul german de Finante vorbeste de eforturi bugetare record, o serie de comunitati regionale se zbat sa scoata bani pentru cazarea si intretinerea refugiatilor. De aceea, multe orase si comune apeleaza la firme private pentru anumite servicii sociale cu speranta ca asa vor iesi mai ieftin.

Firmele care castiga tot mai mult de pe urma acestei afaceri se inmultesc. In aceste zile a izbucnit un scandal adevarat, dupa ce s-a aflat ca Senatul Berlinului a propus firmei private McKinsey suma de 238.000 de euro drept consultanta pe probleme legate de refugiati, noteaza Deutsche Welle.

Pare ca, intr-adevar, chiar si oameni care sunt impotriva politicii imigrationiste a guvernului german nu au scrupule cand vine vorba de cheltuirea banului pubic din care se castiga bine. Publicatia Spiegel scrie, de pilda, ca fratele unuia dintre organizatorii protestului in masa impotriva refugiatilor din orasul saxon Clausnitz a livrat containere pentru adapostirea refugiatilor intr-un lagar de primire din Leipzig.

Castiguri barosane

Dar asta e nimic comparativ cu banii pe care ii castiga proprietarii de imobile, folosite ca centre de primire a refugiatilor. In primavara anului trecut, firma Human Care din Bremen a incheiat o intelegere cu statul, in valoare de 3 milioane de euro, pentru a gazdui un total de 210 refugiati intr-un imobil propriu din Turingia.

Aceeasi firma castiga in Wolfsburg, dintr-o afacere asemanatoare, cate 300.000 de euro anual de la stat. In unele comunitati, precum Berlin, nevoia de imobile pentru cazarea refugiatilor e atat de mare incat statul plateste cate 50 de euro pe noapte acelor proprietari care accepta sa gazduiasca un refugiat.

Aceasta afacere a starnit un mare interes pentru ca, intre timp, se aude ca Senatul din Berlin vrea sa puna capat acestor afaceri oportuniste.

Cancelarul Angela Merkel cunoaste problema. Inca din luna august a anului trecut, ea a promis ca guvernul se va angaja sa puna ordine printre scaparile legale care dau posibilitatea multor proprietari de imobile sa castige sume mari de bani de pe urma refugiatilor.

„Refugiatii sunt priviti ca o marfa, care trebuie exploatata”, spunea Merkel intr-o intalnire cu cetatenii dintr-un cartier al orasului Duisburg. In unele locuri, aceste afaceri chiar miros a exploatare.

Proprietarii imobilelor transformate in centre de primire a refugiatilor incearca sa cazeze cat mai multi oameni intr-o casa, pentru a castiga cat mai multi bani.

European Homecare este unul dintre marii jucatori din bransa. Firma deserveste peste 16.000 de refugiati si candidati pentru azil, in mai mult de 100 de locatii din toata tara. Castigul firmei este, probabil, atat de mare incat, astazi, aceasta ofera tot mai multe servicii pentru refugiati: de la planificare a cheltuielilor si renovare a casei, pana la cursuri de limba germana. Firma a elaborat chiar si un soft special care ii pune in legatura pe refugiati cu administratia locala.

Vor mai fi scandaluri

In 2014, numele firmei mentionate a fost implicat intr-un scandal: agentii de paza ai unui centru detinut de European Homecare au fost acuzati de agresiuni asupra refugiatilor. Firma a spus ca „este mereu in cautarea oamenilor fara convingeri radicale, dar este greu sa gasesti omul potrivit intotdeauna”. Multi se tem ca externalizarea serviciilor pentru refugiati catre firme private va inmulti aparitia unor astfel de cazuri.

„Acolo unde oamenii sunt priviti ca obiecte de pe urma carora se fac bani, conditiile de viata oferite acestora sunt mai proaste fata de alte locuri asemanatoare. Firmele private nu sunt stimulate sa ofere servicii de calitate refugiatilor”, spune un jurnalist australian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: