Profiturile uriase ale BP relanseaza dezbaterea privind un impozit mai dur pe veniturile exceptionale din energie

externe

bp, londra

British Petroleum a inregistrat unul dintre cele mai mari profituri din istoria sa in primul trimestru, relansand astfel dezbaterea privind castigurile exceptionale ale companiilor de petrol si gaze, scrie The Guardian.

Compania energetica a declarat ca profiturile sale de baza au atins 5 miliarde de dolari in primele trei luni ale anului, depasind previziunile analistilor.

Acesta reprezinta al doilea cel mai bun rezultat pentru primul trimestru pe care l-a inregistrat din 2012, cand a obtinut 4,7 miliarde de dolari, dupa cel de 6,2 miliarde de dolari de anul trecut.

Compania si-a majorat dividendele si a declarat ca va recompensa investitorii, rascumparand actiuni proprii in valoare de 1,75 miliarde de dolari.

Rezultatele vor readuce in atentie dezbaterea daca firmele de petrol si gaze ar trebui sa achite cu un impozit mai dur pe profiturile lor exceptionale. Luni seara, Partidul Laburist a cerut ca taxa pe profiturile din energie, introdusa anul trecut, sa fie inasprita pentru a finanta o inghetare a impozitului pe venitul municipal pentru gospodariile cu bani putini.

Marti, BP a declarat ca a platit taxe in valoare de 3,4 miliarde de dolari la nivel mondial in timpul trimestrului, inclusiv 650 de milioane de dolari in Marea Britanie, pentru activitatile sale din Marea Nordului.

Preturile la petrol si gaze au scazut din vara anului trecut, cand preturile la marfuri au crescut puternic dupa invazia Rusiei in Ucraina. Ingrijorarile legate de sanatatea economiei globale au influentat pretul petrolului, in timp ce preturile gazelor s-au relaxat dupa ce o iarna blanda a facut ca cererea in Europa sa nu fie atat de mare pe cat se credea.

Cu toate acestea, preturile la gaze raman cu mult peste nivelul la care se aflau inainte de declansarea crizei energetice in 2021, ceea ce inseamna ca se asteapta ca facturile consumatorilor la gaze si electricitate sa ramana mai mari decat mediile istorice, cel putin pana la sfarsitul anului.

Boom-ul preturilor la marfuri s-a reflectat in profiturile companiilor de petrol si gaze si a determinat guvernul britanic sa introduca o taxa pe profit pentru operatorii din Marea Nordului, care a fost ulterior consolidata.

BP a fost, de asemenea, in vizorul militantilor ecologisti, dupa ce la inceputul acestui an si-a redus obiectivele climatice. Saptamana trecuta, protestatarii pentru clima au perturbat adunarea generala anuala a BP, in cadrul careia compania petroliera s-a confruntat cu reactii negative din partea unor actionari din cauza angajamentelor mai slabe privind clima. Unii protestatari au fost indepartati cu forta.

Companiile petroliere americane ExxonMobil si rivalul Chevron au anuntat saptamana trecuta profituri in crestere, iar compania britanica Shell va prezenta joi un raport privind tranzactiile din primul trimestru.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: