Propagandist rus: Seful Wagner „a luat-o razna” dupa ce a primit munti de bani de la statul rus

externe

Un propagandist rus de top l-a acuzat duminica pe seful Wagner ca „a luat-o razna” dupa ce a primit miliarde de dolari din fonduri publice. Aceasta este noua naratiune a Moscovei care a prins contur dupa scurta revolta a mercenarilor Wagner, relateaza The Moscow Times.

La sfarsitul saptamanii trecute, seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, si-a condus fortele intr-o rebeliune de scurta durata impotriva celor mai inalte cadre militare ale Rusiei.

„Prigojin a luat-o razna din cauza banilor multi”, a declarat Dmitri Kiselev, una dintre principalele fete ale masinariei de propaganda rusesti, in emisiunea sa saptamanala de televiziune de duminica.

„El a crezut ca poate provoca Ministerul Apararii, statul insusi si pe presedinte personal”.

Kiselev a spus ca operatiunile Wagner in Siria si Africa i-au dat lui Prigojin un sentiment de impunitate care a fost intarit ulterior de succesele pe campul de lupta ale fortelor sale in estul Ucrainei.

Fara a furniza nicio dovada, Kiselev a declarat ca Wagner a primit peste 858 de miliarde de ruble (9,7 miliarde de dolari) din fonduri de stat.

Intr-o recunoastere uluitoare, presedintele Vladimir Putin a declarat pentru prima data la inceputul acestei saptamani ca autoritatile ruse au finantat „in totalitate” gruparea paramilitara.

Intre mai 2022 si mai 2023, Wagner a primit peste 86 de miliarde de ruble de la statul rus (aproximativ un miliard de dolari), a precizat Putin.

Grupurile private de mercenari sunt interzise de legislatia rusa.

Vizat de sanctiuni de Washington si Bruxelles, Prigojin a operat ani de zile in umbra, dar s-a catapultat in lumina reflectoarelor de cand Putin a trimis trupe in Ucraina in februarie 2022.

In diatribe pline de injuraturi, el a acuzat armata rusa ca incearca sa „fure” victorii ale Grupului Wagner in estul Ucrainei si a acuzat „birocratia monstruoasa” a Moscovei pentru incetinirea castigurilor militare.

Lui Prigojin i s-a permis sa recruteze luptatori din inchisori, iar in martie, legislatorii rusi au aprobat o lege care introduce pedepse lungi cu inchisoarea pentru cei care critica „grupurile de voluntari” precum Wagner.

Multi observatori politici au vazut in tentativa de insurectie a lui Prigojin un semn ca puterea lui Putin slabeste.

Cu toate acestea, oficialii si propagandistii de la Moscova insista asupra faptului ca rusii s-au raliat in jurul lui Putin.

Duminica, Viaceslav Volodin, presedintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a scris ca Putin a iesit din „aceasta situatie foarte dificila” si mai puternic.

„A facut totul pentru a preveni varsarea de sange”, a scris Volodin pe aplicatia de mesagerie Telegram.

„Daca ar fi existat oameni ca Putin la conducerea statului in 1917 si 1991, nu ar fi existat nicio revolutie si nicio prabusire a URSS.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: