„Prostitutio in integrum”. Slugarnicia Laviniei Sandru (TVR), taxata taios de un cunoscut scriitor

news

Scriitorul Radu Paraschivescu publica un text taios fata de prestatia realizatoarei TVR Lavinia Sandru in fata premierului Dancila. „Servilismul aratat de Lavinia Sandru in interviul difuzat pe TVR 1 de ziua nationala tine de ceva caruia ii sta bine sub deviza Prostitutio in integrum”, scrie Paraschivescu.

„Campioana momentului se numeste Lavinia Sandru si incaseaza, la randul ei, sume apreciabile pentru numerele de contorsionism omagial prezentate pe postul public de televiziune. Nu e limpede cum va arata cariera Laviniei Sandru de acum incolo – intre timp, ea s-a gudurat in familie televizuala si pe langa Ionut Cristache – , insa cine va vrea s-o detroneze va avea mult de lucru. E infernal de greu sa treci pe sub o stacheta fixata atat de jos.

Autorii de maculatura ceausista de pe vremuri se pot considera surclasati. Recitatorii de versuri lingusitoare, la fel. Iar daca ei ar putea sa se prevaleze de viata in dictatura (desi actori ca Iures, Rebengiuc, Caramitru, Dinica si altii au rezistat fara concesii si injosiri), Lavinia Sandru nu are nicio scuza. Chiar niciuna. Suntem la aproape trei decenii de la moartea lui Ceausescu, nu mai avem sarma ghimpata la granite, putem sa vorbim, sa scriem, sa gandim si sa calatorim liber. Avem nu doar dreptul, ci si datoria de-a nu ne inchiria constiinta. De-a nu o suspenda pe durata compromisurilor puturoase. De-a respinge invitatiile la deformarea adevarului, la rastalmacire si lauda desantata.

Prin contrast, servilismul aratat de Lavinia Sandru in interviul difuzat pe TVR 1 de ziua nationala tine de ceva caruia ii sta bine sub deviza Prostitutio in integrum (apropo, titlul imi apartine si apare pentru prima data intr-o cronica TV din Observator cultural, 28.04.2005). Sunt multe intrebari care i se pot pune Laviniei Sandru in marginea retetei sale de colaborare cu postul public de televiziune. Ma opresc asupra uneia, oricat ar fi de naiva: cum dormiti noaptea? Si imi deplang naivitatea imediat dupa formularea intrebarii, cata vreme faptele Laviniei Sandru sunt falfairi angelice din aripi pe langa nelegiuirile fostului ei sot.

In fata unei Viorica Dancila imbracata intr-o rochie alba cu motive rosii, Lavinia Sandru arboreaza un zambet uleios, dublat de zambetul adoratiei fara margini si de un glas incalzit pe aragazul tamaierii. Fiecare intrebare e o minge ridicata la fileu pentru interlocutoare, fiecare enunt, un compliment despletit.

Din felul in care conduce Lavinia Sandru discutia reiese ca Uniunea Europeana este cea mai baftoasa organizatie a momentului, cata vreme presedintia Consiliului UE va incapea, de la 1 ianuarie 2019, pe mainile premierului roman. UE inca nu-si da seama de amorul naprasnic pe care-l nutreste Viorica Dancila pentru ea. Ar fi suficient sa-si sondeze nitel memoria si ar descoperi-o pe neconflictuala doamna Dancila ratoindu-se (iubaret, vezi bine) in plenul Parlamentului European si asigurandu-l ca „nu am venit aici sa dau socoteala”.

Aceeasi Viorica Dancila clocoteste de amor si cand inghesuie Iranul si Pakistanul in Uniunea Europeana, dupa cum arata inregistrarile si arhivele. In fine, aceeasi Viorica Dancila reuseste, in calitatea ei de europarlamentar cu doua mandate, sa nu rosteasca o silaba intr-o limba de circulatie internationala si sa raspunda in romana unor intrebari adresate in engleza. Tot din iubire, bineinteles.

O asemenea dragoste navalnica nu putea scapa ochiului versat al Laviniei Sandru. ‘Ma uit la dumneavoastra si vad un om care iubeste Europa foarte mult’, susura calin si preorgasmic realizatoarea interviului. Viorica Dancila aproba incantata, cu acelasi chip pastos pe care-l prezentase nu de mult in Parlamentul European, unde se infiintase pusa pe artag si gata sa-si infiga mana in sold.

In fata acestui sirop de admiratie si a acestui compot de extaz patriotic, iti ramane doar sa le trimiti pe cele doua doamne la versurile Veronicai Porumbacu: ‘O, Europa, / Te simt in mine, / Te simt vibrand adanc.’ Pentru ca imediat dupa aceea sa le vari sub ochi reactia lui Pastorel Teodoreanu. ‘Mult stimata Veronica, / Eu stiam c-o ai mai mica, / Dar marturisirea-ti clara / Din Gazeta Literara / Demonstreaza elocvent / Ca in chestia matale / De-adancimi fenomenale / Intra-ntregul continent’”,  a scris Paraschivescu pe site-ul Digi24.ro.

Mai mult despre: ,


Comentarii: