externe

Protest la Ierusalim: Colonistii israelieni cer inchiderea UNRWA

Zeci de colonisti israelieni si activisti de dreapta au protestat la Ierusalim, blocand din nou intrarile biroului Agentiei ONU pentru Refugiati Palestinieni (UNRWA) si cerand inchiderea agentiei, potrivit The Guardian.

Saptamana trecuta, Israelul a anuntat ca nu va da voie convoaielor cu ajutoare alimentare ale UNRWA in nordul Gazei, unde amenintarea foametei este cea mai mare. Decizia a venit dupa ce agentia a fost acuzata de guvern ca colaboreaza cu Hamas in Gaza, personalul sau confruntandu-se cu o campanie sistematica de obstructie si hartuire din partea armatei si autoritatilor israeliene, asa cum arata documentele interne ale ONU vazute de The Guardian.

UNRWA a fost fondata in 1949 pentru a oferi ingrijire medicala, hrana si educatie refugiatilor palestinieni, 5,9 milioane dintre acestia bazandu-se pe serviciile sale. Acesta are aproximativ 30.000 de angajati palestinieni, dintre care 13.000 – majoritatea profesori – in Gaza.

Miercuri, un grup de colonisti, activisti si membri ai grupului politic extraparlamentar de dreapta Im Tirtzu au organizat un protest pentru a treia saptamana consecutiv, lipind afise pe cladire si cerand desfiintarea agentiei.

„Unrwa trebuie desfiintata”, a spus Aynat Libman, un colonist israelian in varsta de 52 de ani din Efrat. „Israelul nu trebuie sa ofere spatiu UNRWA in capitala noastra. Ei sustin teroarea, ii invata pe copii de la o varsta foarte frageda sa fie teroristi, ofera sprijin si ajutor Hamas. Sunt teroristi”, a adaugat acesta.

Israelul a acuzat membrii personalului UNRWA ca au participat la atacul din 7 octombrie si a acuzat agentia ca este fatada Hamas.

ONU a lansat o investigatie interna si independenta, dar a spus ca Israelul nu i-a furnizat nicio dovada care sa-i sustina afirmatiile.

O evaluare a serviciilor de informatii americane a afirmatiilor Israelului conform carora membrii personalului agentiei au participat la atacul din 7 octombrie ar fi evaluat ca fiind de „incredere scazuta” faptul ca o mana de oameni a luat parte, considerand acuzatiile ca fiind credibile, dar ca nu le poate confirma veridicitatea in mod independent. Totusi, a pus la indoiala acuzatiile ca agentia ONU a colaborat cu Hamas intr-un mod mai larg.

Protestatarii si-au exprimat furia fata de rezolutia ONU privind incetarea focului din Gaza, descriind-o drept un atac impotriva Israelului.

Colonistii si extremistii de dreapta au incercat anterior sa blocheze camioanele cu ajutoare sa intre in Gaza pe la punctul de trecere a frontierei Nitzana si aceasta nu este prima data cand colonistii si activistii de dreapta au vizat agentia ONU punand afise de amenintare la intrarea principala si cerand ca aceasta sa fie inchisa.

„Vrem ca guvernul israelian sa expulzeze Unrwa”, a spus Roei Ben Dor, in varsta de 21 de ani, din Gedera. „Unrwa este Hamas; lucratorii lor sunt afiliati Hamas. Ar trebui sa fim in Gaza, nu doar din cauza Hamas, ci pentru ca Gaza este a noastra. Avem tot dreptul sa luam Gaza, sa luam Rafah. Acesta este pamantul nostru”, a spus el.

Printre protestatari s-a numarat si Aryeh King, un viceprimar al Ierusalimului si un proeminent sustinator al coloniilor.

„Trebuie sa-i transferam pe toti [rezidentii palestinieni] din Gaza. Pentru ca Hamas este poporul din Gaza”, a spus King.

„Din cand in cand, grupuri de colonisti de dreapta vin la sediul nostru strigand insulte la adresa personalului nostru. Acest lucru trebuie oprit. Suntem o agentie ONU si meritam respect”, a spus Juliette Touma, directorul de comunicatii al UNRWA.

Personalul ONU care lucreaza cu palestinienii din Cisiordania ocupata s-a confruntat cu hartuiri din partea armatei si autoritatilor israeliene de cand a inceput conflictul din Gaza in urma cu cinci luni, potrivit documentelor interne ale ONU, obtinute de Guardian.

Documentele inregistreaza sute de incidente, de la presupuse legari la ochi si loviri ale personalului ONU la punctele de control pana la utilizarea de catre trupele israeliene a instalatiilor ONU ca pozitii de tragere in timpul raidurilor in taberele de refugiati in care palestinienii au fost ucisi.

Dupa decizia guvernului israelian de a impiedica livrarile de ajutoare ale agentiei in nordul Gazei, Philippe Lazzarini, seful UNRWA, a condamnat miscarea, numind-o obstructionare intentionata a asistentei pentru salvarea vietilor in timpul foametei provocata de om.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

8 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

8 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

8 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

8 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

8 ore ago