Protestatarii francezi iau cu asalt birourile grupului de lux LVMH (Christian Dior) inainte de decizia Consiliului Constitutional privind pensiile

externe

Sute de mii de persoane au manifestat joi in toata Franta, iar sindicalistii si grevistii au luat cu asalt pentru scurt timp sediul din Paris al companiei de produse de lux LVMH, intr-o noua runda de proteste impotriva planurilor nepopulare ale lui Emmanuel Macron de a creste varsta minima de pensionare de la 62 la 64 de ani, scrie The Guardian.

„Cautati bani pentru a finanta pensiile? Luati-i din buzunarele miliardarilor”, a declarat sindicalistul Fabien Villedieu de la Sud Rail.

Grupul de lux, ale carui marci includ Louis Vuitton si Christian Dior, este detinut de Bernard Arnault, cea mai bogata persoana din lume, a carui avere depaseste 200 de miliarde de dolari.

O masina Mercedes si cosuri de gunoi au fost incendiate in orasul Rennes, in vestul tarii, iar protestatarii si politia s-au ciocnit la Nantes, un focar de tensiune in ultimele saptamani. Au fost lansate gaze lacrimogene pe rue de Rivoli, in centrul Parisului.

In urma unei solicitari din partea premierului Elisabeth Borne, consiliul constitutional se va pronunta daca legislatia este in conformitate cu Constitutia franceza. Politicienii de stanga au cerut, de asemenea, ca acesta sa se pronunte daca ar putea fi organizata o forma de referendum cetatenesc cu privire la modificarile aduse pensiilor.

Ministrii sunt increzatori ca consiliul va aproba modificarile, dupa ce guvernul a folosit un ordin executiv pentru a le impune fara un vot parlamentar luna trecuta. Macron spera sa promulge imediat noile norme privind pensiile, astfel incat acestea sa poata intra in vigoare inainte de sfarsitul anului 2023.

Guvernul spera ca acest lucru va pune capat la aproape trei luni de proteste, care uneori au culminat cu violente si batalii cu politia. Demonstratiile au concentrat un sentiment de furie generalizata impotriva lui Macron.

Joi, demonstrantii au blocat pentru scurt timp un drum de acces catre cladirea consiliului cu cosuri de gunoi, atarnand un banner pe strada pe care scria „cenzura constitutionala”.

Sindicatele au declarat ca furia va ramane si protestele vor continua daca proiectul de lege va fi adoptat.

Transporturile si scolile au fost afectate de greva de joi, iar unii colectori de gunoi din Paris au reluat greva gunoierilor din capitala, care fusese oprita la sfarsitul lunii martie dupa ce 10.000 de tone de gunoi s-au acumulat.

Desi numarul celor care marsaluiesc a scazut in ultimele saptamani, problema cheie pentru Macron este opinia publica. Doua treimi dintre francezi se opun in continuare propunerii sale de crestere a varstei de pensionare, iar 52% doresc ca protestele sa continue chiar daca vineri Consiliul Constitutional va aproba legea pensiilor, potrivit unui sondaj Ifop pentru Le Journal du Dimanche.

Frederic Dabi, de la institutul de sondaje Ifop, a declarat ca doar 18% dintre francezi cred ca Macron este atent la preocuparile lor, in timp ce 58% dintre oameni cred ca liderul de extrema-dreapta Marine Le Pen este mai implicata, adaugand ca diferenta mare dintre cei doi este „ametitoare”.

Parlamentarii opozitiei de stanga au declarat ca sentimentul anti-Macron a fost mai puternic decat inainte.

Dupa ce a refuzat in mod repetat discutiile cu liderii sindicali in ultimele saptamani, Macron a declarat ca va invita reprezentantii sindicatelor la discutii odata ce decizia instantei va fi publicata. El a declarat ca stie ca „urmele dezacordurilor noastre actuale vor ramane”, dar ca doreste sa „priveasca spre viitor”.

Sophie Binet, liderul confederatiei sindicale CGT, a declarat ca este pregatita sa mearga la discutii doar daca se va renunta la modificarile aduse legislatiei pensiilor. „A vorbi despre orice alt subiect decat aceasta reforma iese din discutie”.

Macron a legat modificarile aduse pensiilor de necesitatea ca Franta sa controleze cheltuielile publice si de agenda sa mai ampla pentru legaturi economice mai stranse intre membrii UE. „Sunt mandru de modelul social francez si il apar, dar daca vrem sa il facem durabil trebuie sa producem mai mult”, a spus el.

„Trebuie sa reindustrializam tara. Trebuie sa reducem somajul si trebuie sa crestem cantitatea de munca prestata in tara. Reforma pensiilor face parte din aceasta.”

Analistii au declarat ca nivelul de opozitie fata de schimbarile politice ar putea avea repercusiuni pe termen lung, inclusiv un sentiment de deziluzie generalizata fata de politica, care ar putea stimula extrema dreapta.

Le Pen, al carei partid de extrema dreapta este cel mai mare partid de opozitie din parlament, a declarat pentru BFMTV ca, daca proiectul de lege privind pensiile va fi adoptat: „Le vom spune francezilor: votati pentru Le Pen”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: