Provincia Canadiana Alberta a adoptat Legea privind suveranitatea, prin care poate ignora legile federale pe care le considera daunatoare interesului provinciei

externe

Provincia canadiana Alberta a adoptat, joi, un proiect de lege care permite guvernului sau sa ignore legile federale ducand la tensiuni cu guvernul federal al premierului Justin Trudeau, potrivit The Guardian.

Joi, la scurt timp dupa miezul noptii, partidul conservator unit de la guvernare a adoptat Legea privind suveranitatea dupa ce a eliminat o prevedere controversata care ar fi permis cabinetului sa ocoleasca legislatura si sa rescrie legi.

Dupa adoptarea proiectului de lege, premierul Albertei, Danielle Smith, care a preluat puterea la inceputul acestui an, dupa demisia lui Jason Kenney, a declarat ca legea va permite provinciei sa-si reseteze relatiile cu guvernul federal al lui Justin Trudeau.

„Nu este ca si cum Ottawa ar fi un guvern national. Tara noastra functioneaza ca o federatie de jurisdictii suverane si independente. Avem dreptul sa ne exercitam puterile suverane in propriile noastre domenii de competenta”, a spus noul prim-ministru

Proiectul de lege pregateste scena pentru ca Alberta sa ignore legile sau reglementarile federale daca determina ca acele legi sunt daunatoare interesului provinciei sau daca sunt considerate o depasire constitutionala.

Criticii proiectului de lege, inclusiv expertii constitutionali, au avertizat anterior ca o lege care ordoneaza organismelor provinciale, cum ar fi scolile, municipalitatile si politia orasului sa nu respecte legile federale, va deschide usa unui val de contestatii in instanta si este probabil neconstitutionala.

Smith s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea propriului partid cu privire la lege, despre care conservatorii se tem ca va speria investitorii si afacerile.

Liderul Partidului Nou Democrat, Rachel Notley, a condamnat proiectul de lege drept „o legislatie oribila, antidemocratica” si s-a angajat sa o schimbe daca partidul ei castiga alegerile provinciale din mai.

Liderii indigeni au criticat, de asemenea, legislatia Albertei, precum si un proiect de lege similar care a fost adoptat recent in Saskatchewan.

„Nu vom sta cu mainile in brate. Nu vom permite ca acest lucru sa se intample”, a declarat miercuri seful national al Adunarii Primelor Natiuni, RoseAnne Archibald.

Sefii Federatiei Natiunilor Indigene Suverane au declarat ca Legea privind suveranitatea incalca drepturile lor prin tratate si ca orice amendamente aduse proiectului de lege nu sunt suficiente pentru a sustine legea.

Rick Wilson, ministrul relatiilor cu indigenii din Alberta, a declarat reporterilor ca noua lege respecta drepturile prin tratate, dar ca termenul „suveranitate” a provocat confuzie in randul liderilor indigeni.

„Din dreptate, nu exista prea multe clarificari cu privire la ceea ce inseamna asta. Ar fi trebuit sa facem mai multe consultari? Absolut”, a spus el.

Trudeau a refuzat anterior sa comenteze continutul proiectului de lege, spunand reporterilor ca guvernul sau nu „cauta sa se lupte” cu Smith ci „sa lucreze pentru oamenii din toata tara”.

Potrivit AFP, noul prim-ministru Danielle Smith vrea sa utilizeze legea ca instrument pentru a contracara viitoarele masuri federale de control al armelor si taxa nationala pe carbon care urmareste sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera prin cresterea treptata de la 50 de dolari canadieni pe tona de emisii de CO2 in prezent la 170 de dolari in 2030.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: