PSD, disperat ca se va face de ras. O noua ordonanta, sperand ca asa va asigura cvorum pentru referendumul privind familia traditionala

politica

Surse politice citate de g4media.ro anunta ca PSD vrea doua zile de vot pentru referendumul de modificare a Constitutiei pe tema familiei traditionale.

Guvernul ar urma sa adopte marti o ordonanta de urgenta care va stabili ca referendumul se va derula in doua zile, in loc de una.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Pentru ca referendumul sa fie validat, trebuie indeplinite doua conditii cumulative: sa se prezinte la urne cel putin 30% din totalul romanilor cu drept de vot, iar minimum 25% dintre voturi sa fie valide.

Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane de electori prezentati la urne, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins ca „chiar daca se va intinde pe doua zile, referendumul nu va fi validat.”

„Tema propusa este confuza si neinteresanta pentru marele public. In sondaje avem declaratii de participare de circa 50% si declaratii de aprobare de circa 80%. Insa modelele statistice de comportament electoral ne arata ca se vor prezenta la vot intre 4 si 5 milioane de electori care vor vota in majoritate covarsitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane electori prezentati la urne”, spune Alin Teodorescu.

Potrivit ultimei raportari facute de Autoritatea Electorala permanenta, la 31 august 2018 erau 18.917.4965 cetateni romani cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul sa fie validat, este nevoie sa se prezinte la urne 30% din numarul total de alegatori, ceea ce inseamna 5.675.249.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: