politica

PSD, invins din nou. Pensiile speciale pentru primari se amana iar cu un an, Ciolacu confirma cu naduf

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni seara, dupa sedinta liderilor coalitiei, ca intrarea in vigoare a pensiilor speciale ale primarilor va fi amanata din nou cu un an.

„Cea mai buna solutie este prorogarea de termen, pentru un an de zile”, a declarat Ciolacu, luni seara, intrebat fiind ce se intampla cu pensiile speciale pentru primari. Acestea ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Pensiile speciale pentru primari si alti alesi locali au fost introduse de Guvernul Dancila la presiunea primarilor PSD.

Liderii PSD le-au transmis in aceste zile primarilor PSD ca „din cauza lui Ghinea” nu pot fi introduse pensiile speciale pentru alesii locali intrucat nu permite PNRR-ul.

Citeste si: Jale mare, PSD nu mai poate sa mareasca pensiile speciale din cauza PNRR. Deputat USR: „Cum ar zice liderii PSD si PNL: Ghinea e de vina”

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a solicitat luni sa nu fie permisa intrarea in vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

„As vrea sa le transmit celor de la PNL si PSD ca acest subiect al pensiilor speciale o sa ii bantuie pana in momentul in care isi vor asuma si prin decizie ceea ce tot canta in campanii electorale, ca sa dea bine la urechea alegatorilor. O sa ii bantuie acest subiect. USR se va tine de acest subiect, exact asa cum s-a tinut si de ‘Fara penali in functii publice’. Dragilor de la PNL si PSD, va trebui sa va asumati decizii vizavi de anumite promisiuni pe care le faceti in campanie. PSD, cand spuneti in campanie ca vreti sa ii ajutati pe cei nevoiasi, nu ii mai tineti in saracie ca sa va voteze si data viitoare, tot pe promisiuni iluzorii”, a sustinut liderul USR, intr-o conferinta de presa, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Ciolos, daca vor intra in vigoare, pensiile speciale pentru fosti primari si fosti presedinti de Consilii judetene ar putea ajunge pana la 7.000 de lei lunar.

„Romania, sistemul de pensii din Romania si bugetul national, in starea in care e in momentul de fata, nu isi mai permit o noua casta de privilegiati, o noua categorie de pensii care sa nu fie bazate pe principiul contributivitatii. Daca alianta PNL-PSD nu da o ordonanta de urgenta rapid, in urmatoarele trei saptamani, riscam sa avem o noua categorie de privilegiati, pentru ca aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii judetene ar intra in vigoare de la 1 ianuarie si ar avea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei”, a explicat el.

Potrivit lui Ciolos, orice crestere a pensiilor speciale sau introducerea unora noi ar duce la imposibilitatea cresterii pensiilor mai mici.

Liderul USR le-a reprosat social-democratilor ca fac sistematic propuneri de cresteri procentuale, care i-ar favoriza, in primul rand, pe cei cu pensii mari.

„Continuam sa tinem in saracie pensionari cu pensii mici – unele chiar mai mici de 1.000 de lei – carora nu le putem creste pensia pentru ca majoritatea banilor se duc la pensiile mari”, a argumentat Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, este necesar un sistem anual, previzibil, de indexare a pensiilor, care sa se bazeze pe „indicatori clari”. El a subliniat importanta unei reforme a sistemului, astfel incat „pensiile nerusinate” ale celor care „nu contribuie suficient” sa fie eliminate.

„Avem aproape un milion – daca nu mai mult de un milion – de pensionari care sunt tinuti in saracie, cu pensii sub 1.100 si ceva de lei, care ar fi nivelul de saracie din Romania. Acolo astept sa vad cum PNL si PSD isi asuma ceea ce USR, fiind la guvernare cu PNL, a negociat in Planul National de Redresare si Rezilienta, pentru ca avem acolo acest angajament al Romaniei, ca stat, sa reformeze sistemul de pensii”, a transmis presedintele USR.

USR propune ca pensionarilor cu venituri sub 1.100 de lei sa li se acorde tichete de masa in valoare de pana la 300 de lei/luna si introducerea celei de a 13-a pensii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

6 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

6 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

2 ore ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

6 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

6 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

6 ore ago