politica

PSD-istii au respins definitiv legea anti-securisti a lui Claudiu Nasui. Legea scotea la iveala rudele securistilor aflate in functii publice

Senatul a respins, luni, in calitate de for decizional, propunerea legislativa a deputatului USR Claudiu Nasui de creare a unui registru al lucratorilor Securitatii si legaturilor lor de rudenie cu persoanele care ocupa demnitati sau functii publice.

„La 31 de ani de la Revolutia din 89, securistii si copiii din politica se apara intre ei. Totul este ca romanii sa nu afle adevarul, sa nu afle ca de fapt in 89 tot vechii comunisti au ajuns la putere si pana acum domina clasa politica. USR e singurul partid care a vrut sa faca lumina si a propus un registru al tuturor securistilor din Decembrie 89 si a rudelor lor ajunse in functii cheie in politica si in statul roman”, a afirmat deputatul USR Claudiu Nasui, initiatorul propunerii legislative, conform unui comunicat de presa al USR.

Citeste si: Blocaj total, PSD si AUR au votat contra legii privind deconspirarea securistilor. Nasui: „Le-a trecut un fior prin sira spinarii cand au vazut proiectul de lege prin care ar fi deconspirati”

Initiativa propunea instituirea unui registru public al lucratorilor Securitatii care sa transparentizeze legaturile de rudenie ale securistilor pana la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupa anumite functii sau demnitati in statul roman.

Luand cuvantul in cadrul dezbaterilor, liderul senatorilor USR Radu Mihail a precizat ca instituirea unui asemenea registru nu ar constitui o ingradire a unui drept civic, ci ar insemna un pas spre devoalarea celor care au condus si continua sa influenteze politica romaneasca.

Initiativa a primit raport de respingere si de la comisia juridica din Senat, condusa de Iulia Scantei. In plenul Senatului, 83 de senatori au votat „pentru” raportul de respingere, 38 „impotriva” si un senator s-a abtinut.

„In Romania, Punctul 8 de la Timisoara, lustratia, nu s-a aplicat niciodata. Drept pentru care fostii securisti, direct sau prin intermediari, au ramas in mare parte la conducerea tarii. Au facut legi strambe pentru Pile, Cunostinte si Relatii.

Au devalizat- tara, au demontat-o si au vandut-o la fier vechi, iar banii i-au mutat in paradisuri fiscale. Sau si-au trecut averile pe nume de matusi Tamara, copii sau alti interpusi. Nu trebuie sa uitam niciodata teroarea pe care fosta Securitate a impus-o asupra romanilor. Poti ierta, dar nu poti uita. Nu trebuie sa uiti!

Noi romanii nu am avut parte de un proces al comunismului. Securistii si-au facut televiziuni de unde alti securisti au purtat adevarate cruciade impotriva statului de drept, unde au fost tavaliti in noroi oameni onesti. Securistii sunt printre beneficiarii pensiilor speciale. Iata unul dintre motivele pentru sfiosenia pe care unii si altii o au atunci cand vine vorba de eliminarea pensiilor speciale. Motivul principal pentru care prezenta propunere are raport de respingere ar fi ca poate vor fi expuse rude ale securistilor care s-ar putea sa nu aiba vreo vina.

O dezbatere adevarata si o vointa adevarata de a afla adevarul ar fi rezolvat acest punct prin amendamente. Asta daca acesta ar fi fost, intr-adevar, punctul care pune probleme. Dar registrul public chiar si doar al lucratorilor Securitatii din decembrie 1989 ne-ar arata cine a ajuns sa ocupe inalte functii publice, ar fi daca vreti, ocazia sa aflam adevarul ascuns de securisti timp de 32 de ani. Nu este nicio ingradire a vreunui drept, ci o sansa sa aflam cine sunt cei care au mentinut un sistem monstruos, cum a fost regimul comunist si daca sunt printre cei care ne conduc astazi”, a afirmat Radu Mihail, la dezbaterile din plenul de luni al Senatului, potrivit sursei mentionate.

Citeste si: Cosmar pentru PSD. Cum arata legea anti-securisti propusa de Nasui in Senat. Sunt vizati si parlamentarii si primarii

Marcel Ciolacu a anuntat anul trecut ca PSD va sustine proiectul initiat de ministrul Economiei Cladiu Nasui care prevede infiinarea Registrului public al lucratorilor cu Securitatea. El a adaugat ca in initiativa ar trebui trecut un amendament prin care sa fie trecuti in lege si colaboratorii, respectiv turnatorii la Securitate.

„PSD sustine un astfel de proiect. Mai mult, dorim sa fie trecuti in lege si colaboratorii, respectiv turnatorii. Nu stiu daca atat de mare problema a fost cu securistii, cat de mare problema a fost cu turnatorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, intrebat intr-o conferinta de presa cum vede proiectul de lege initiat de Claudiu Nasui.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago