PSD modifica azi in Parlament decretul lui Iohannis privind starea de urgenta. Ana Birchall: „Decretul NU poate fi modificat”

politica

Presedintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a reiterat miercuri seara ca social-democratii vor vota pentru prelungirea starii de urgenta, insa a adaugat ca decretul semnat de presedintele Romaniei va fi modificat in Parlament.

Ciolacu a declarat, intr-o emisiune la TVR 1, ca, pe langa articolul 1 al decretului, care incuviinteaza prelungirea starii de urgenta, vor fi introduse alte patru articole care obliga Guvernul sa prezinte rapoarte periodice cu privire la masurile adoptate, dar si sa respecte drepturile omului si libertatile fundamentale. De asemenea, un articol prevede ca, in termen de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta, Curtea de Conturi sa efectueze un control privind cheltuirea fondurilor publice.

„Astazi au trecut prin comisiile Parlamentului, comisiile reunite, a trecut proiectul de hotarare. Cu adevarat, la articolul 1 se incuviinteaza prelungirea starii de urgenta, dar au mai fost introduse patru articole. Pe perioada starii de urgenta, periodic, la sapte zile sau ori de cate ori este necesar, Guvernul prezinta Parlamentului un raport. In termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet si in termen de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice. Mai mult, pe perioada starii de urgenta, Guvernul va actiona pentru deplina respectare a aplicarii Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ca sa incheiem orice abuz. Constitutia este linia rosie a oricarui stat democratic”, a afirmat liderul PSD, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a mentionat ca PSD va actiona ca hotararea Parlamentului sa fie respectata.

„Este abuz in serviciu in cazul in care nu este respectata hotararea Parlamentului”, a mai precizat acesta.

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a anuntat inca de acum o luna ca decretul privind instituirea starii de urgenta, emis de presedintele Klaus Iohannis, nu poate fi modificat de Parlament, ci doar aprobat sau respins.

„In aceste momente sigur ca nu e loc de discutii si dispute politice, dar cred ca atunci cand numarul 2 in stat, chiar si interimar, face declaratii (…) ar trebui mai intai sa citeasca Constitutia si asa poate intelege ca decretul nu se poate modifica! Sigur, daca aceste declaratii sunt doar la nivel de PR politic, de imagine, e alta discutie, dar, si asa, tot inacceptabil este! (…) In textul Constitutiei se face referire la incuviintarea ‘masurii starii de urgenta’ , nu a ‘masurilor’. A interpreta altfel ar insemna inlocuirea functiei prezidentiale, doar presedintele avand dreptul sa decreteze, iar Parlamentul doar sa fie de acord sau nu!”, spune Birchall.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: