PSD, sesizare plangareata la CCR. Presedintele Iohannis este acuzat de „comportament discretionar” pentru ca vrea alegeri anticipate

politica

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului vor depune la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natura constitutionala privind desemnarea premierului, a anuntat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

„Am avut o sedinta prelungita cu colegii din teritoriu, ne-am facut strategia pentru aceasta mascarada cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu stim bine cum sa ne adresam domnului Orban in acest moment. Am stabilit depunerea sesizarii de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului pe conflictul juridic de natura constitutionala. Vom astepta raspunsul Curtii, chiar daca nu stopeaza demersul. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Orban vine cu anumite inventii. Macar suntem datori romanilor ca aceste lucruri sa nu se mai intample in viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca a rasfoit putin programul de guvernare „al Guvernului pe care nu il va vota nimeni”.

In sesizarea adresata CCR, presedintele Iohannis este acuzat ca isi exercita atributiile „in mod discretionar”.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, afirma Marcel Ciolacu in sesizarea transmisa CCR.

”Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la alegeri anticipate”, se mai plange Ciolacu.

Liderul interimar al PSD il mai acuza pe Klaus Iohannis ca incalca legea fundamentala prin faptul ca declara in mod deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.

„Iîncearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește totodată propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligația sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice și de a exercita funcţia de mediere între puterile statului.

Ca urmare, Președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, astfel cum sunt reglementate în art. 1 și dezvoltate în celelalte articole ale legii fundamentale, situație care este de natură să determine un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională”, mai sustine Marcel Ciolacu in sesizarea inaintata CCR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: