PSD si AUR se opun deconspirarii urmasilor securistilor care ocupa functii publice. Au provocat un mare scandal in Parlament

politica

Proiectul de lege privind deconspirarea urmasilor lucratorilor Securitatii care ocupa demnitati sau functii publice a generat, luni, in plenul Camerei, mai multe schimburi de replici intre deputati – Claudiu Nasui (USR) a sustinut ca securistii ‘domina’ in continuare Romania, iar Radu Cristescu (PSD) l-a acuzat pe acesta ca este „copilul unui securist”. PSD si AUR au lansat mai multe atacuri la persoana, provocand un mare scandal in sedinta.

„In perioada regimului comunist, statul a exercitat o frica si o teroare prin organele fostei Securitati de stat. La 33 de ani de la Revolutie, dupa 45 de ani de comunism in care elitele Romaniei au fost distruse, asasinate, a venit momentul sa stim adevarul, macar o parte a lui”, a afirmat deputatul USR Claudiu Nasui, mentionand ca punctul 8 de la Timisoara nu a fost niciodata aplicat.

El a spus ca statul a refuzat adevarul, dreptatea si ca „securistii au dominat in continuare Romania si o domina in continuare”.

„Am asistat saptamana trecuta la un ministru in Guvernul Romaniei, Guvern in care sunt prezenti copii ai fostilor mari securisti, ai conducatorilor Securitatii, care insinueaza ca Catalin Drula ar fi un pui de securist. Haideti, daca aveti curaj, daca doriti sa aflam adevarul, sa stim istoria noastra, sa deconspiram fosta Securitate o data pentru totdeauna. Sa facem acest registru al fostilor securisti”, a mai spus Nasui, mentionand ca si CEDO sustine ca legatura de rudenie intre actualii membri ai clasei politice si fosta Securitate este un element relevant.

Deputatul PSD Radu Cristescu l-a acuzat pe Nasui ca este „copilul unui securist”, adaugand ca „polueaza Parlamentul”.

„Cine vorbeste de lustratie? Nasui, copilul unui securist, care daca punctul 8 de la Timisoara s-ar sustine, si el, si tatal lui probabil ca ar fi in acel registru. (…) Familia Nasui spune ca taticul Nasui, cel securist, nu a fost securit si atunci il intreb pe baietelul Nasui, copil de securist, dupa ce tatal lui a tradat in America, daca nu era securist, de ce a fost judecat de tribunalul militar? Nu va e rusine sa veniti dupa atatia ani sa faceti pe Alba-ca-Zapada? Mai reamintesc ca taticul Nasui securistul mi-a cerut vreo 200 mii de euro daune. Va faceti casa? Aveti nevoie de bani? Nu va e rusine, securistilor? Veniti sa poluati dupa atatia ani Parlamentul Romaniei… (…) Sa va fie rusine!”, a afirmat Cristescu, citat de Agerpres.

In replica, Claudiu Nasui a spus ca tatal sau nu a fost securist, ci a fost condamnat de fosta Securitate.

„Minciunile care se spun de la aceasta tribuna sunt rusinoase, nu numai pentru partidul celui care pune in Parlament astfel de specimene, ci si pentru istoria Romaniei”, a replicat el.

Deputatul AUR George Simion a sugerat ca tatal lui Catalin Drula, liderul USR, ar fi avut legaturi cu fosta Securitate.

„Nu stiu in ce masura suntem noi sa judecam pe cei care au facut politie politica sau nu sau spionaj in diferite moduri inainte de 1989. (…) Vad in presa un caz al unui om care dupa aceea a fost general SIE in Elvetia, Teodor Iles, nume conspirativ Claudiu Averescu, a fost ofiter CIE (Centrul de Informatii Externe – n.r.). (…) Mai interesant este ca acest Teodor Iles a fost seful Felix Telecom, seful direct al tatalui lui Catalin Drula. (…) De gandit cine sunt cei care conduc partidele politice astazi”, a spus Simion.

Grupul AUR sustine acest proiect si ii transmite lui Catalin Drula ca are de dat niste explicatii, a adaugat acesta.

Deputatul USR Iulian Bulai a spus, la randul sau, ca AUR este un partid extremist care a „bagat un securist cu acte in regula in Parlamentul Romaniei” si acum se plange ca nu-i mai plac securistii. „De ce ii aparati, domnule Simion? Daca cautati adevarul, votati aceasta lege”, a mai spus Bulai.

Deputatul Ludovic Orban a afirmat ca trebuie gasiti cei care colaboreaza in prezent cu Serviciile secrete, mentionand ca acestia trebui scosi din politica, administratie, justitie, media.

„Punctul 8 de la Timisoara nu a fost transpus in lege din cauza FSN, FDSN, PDSR, PSD din cauza lui Ion Iliescu, a lui Adrian Nastase si a intregii galerii de triste personaje extrase din linia a doua, a treia a Partidului Comunist sau din Securitate. Suntem la 33 de ani de la Revolutie. Noi nu trebuie sa mai cautam acum sa gasim cine a colaborat cu Securitatea inainte de Revolutie. Trebuie sa gasim cine colaboreaza cu Serviciile astazi. Ce firme? Ce politicieni? De ce isi fac doctorate la Academia SRI? De ce sunt profesori la Academia SRI? De ce beneficiaza de firme care sunt sprijinite de stat? De ce coruptia este determinata tocmai de aceste firme care sunt sprijinite de fapt de cei care iau decizii in domeniul politic, economic, juridic din spatele usilor inchise”, a spus Orban.

Deputatul PSD Alfred Simonis a precizat ca este o ironie a sortii faptul ca oameni care fac politica de 35 de ani spun ce ar trebui facut pentru a indrepta Romania.

„Nu e oare curios? Nu-i problema, ascultam sfaturile tuturor – si ale celor care au performat, si ale celor care au performat mai putin”, a adaugat Simonis, mentionand ca in Parlament nu trebuie sa se regaseasca atacul la persoana, invective.

„Daca ar fi adevarat, pentru ca eu nu stiu daca e adevarul, ca tatal domnului Drula a fost un securist si daca ar fi adevarat ca tatal domnului Nasui ar fi fostul securist, ar fi normal ca domnii Nasui si Drula sa nu mai aiba dreptul la nimic in viata pentru ca parintii lor au facut niste greseli?”, a declarat Simonis.

Proiectul are raport de respingere si urmeaza sa intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputatilor, care este primul for sesizat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: