PSD si PNL vor sa modifice iar data alegerilor prezidentiale, in functie de rezultatele alegerilor din 9 iunie: „Dupa aceasta data vom fi in masura sa evaluam si rezultatele activitatii noastre si in mod evident sa organizam si sa proiectam si viitorul politic si electoral”

politica

Bucuresti, siguranta, Rares Bogdan, hoti, Paris, Londra, politicieni, hotie, PSD, PNL

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a afirmat, vineri seara, ca, dupa alegerile din 9 iunie, se va discuta la nivelul coalitiei de guvernare daca va fi modificata data alegerilor prezidentiale. Pana atunci, insa ”evoluam in ecuatia alegerilor locale”, a afirmat Stroe.

”Este doar o speculatie care se face in legatura cu aceste alegeri. In momentul de fata cu totii evoluam in ecuatia alegerilor locale. Preocuparile noastre se indreapta catre a oferi cele mai bune solutii tuturor adminsitratiilor publice locale din aceasta tara.

Nu discutam modificarea datei alegerilor prezidentiale. Este un subiect pe care il vom aborda dupa data de 9 iunie, cand vom fi in masura sa evaluam si rezultatele activitatii noastre si in mod evident sa organizam si sa proiectam si viitorul politic si electoral. In momentul de fata nu discutam modificarea datelor. A fost si un anunt public al premierului in legatura cu posibilitatea de a organiza aceste alegeri in luna septembrie. Foarte probabil vom confirma acest scenariu si dupa alegerile locale”, a declarat Ionut Stroe, la B1TV, vineri seara, intrebat despre devansarea datei alegerilor prezidentiale, relateaza news.ro.

Intrebat cum vor sta lucrurile intre PSD si PNL dupa aceste alegeri si daca va fi candidat comun la alegerile prezidentiale, Stroe a precizat ca lucrurile pot continua la fel dupa alegeri, daca cele doua partide vor avea rezultatele sperate.

”Daca avem rezultate si ma refer in principal la guvernare, lucrurile pot continua in ecuatia politica in care evoluam si astazi. Din punctul meu de vedere nu exista in momentul de fata dificultati in aceasta relatie PNL-PSD, chiar daca exista competitie electorala in mai toate judetele si orasele acestei tari. Aceasta competitie, aceasta rivalitate este una istorica si chiar daca la nivelul Guvernului exista intre noi conlucrare, exista dialog, decizii comune, la nivelul administratiei publice locale am preferat sa avem aceasta competitie”, a spus Stroe.

Ionut Stroe a subliniat ca aceasta competitie la care s-a reverit, se manifesta si la Bucuresti.

”Si in Bucuresti se manifesta aceasta competitie. Regulile sunt foarte bine definite. Respectul reciproc exista. Nu as vedea niciun fel de problema sa putem sa continuam acest proiect. Momentul si motivul pentru care am stabilit aceasta coalitie a fost acela de a depasi anumite probleme, posibile situatii de instabilitate politica, care s-ar fi putut transforma in instabilitate economica si sociala. Si contextul de securitate in care evoluam ca si tara conteaza enorm de mult. Cred ca este cea mai potrivita coalitie care pe undeva sa opreasca acest val de populism, de extremism, acest val de anti-europenism care din pacate caracterizeaza si politica romaneasca”, a adaugat Stroe.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea pentru modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, care prevede ca alegerile prezidentiale au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte.

In luna martie, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, sesizarea deputatilor USR si a Fortei Dreptei privind legea pentru devansarea alegerilor prezidentiale.

”In esenta, Curtea a statuat ca legea criticata realizeaza o redimensionare a intervalului de timp in care urmeaza a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune in discutie un element fundamental al dreptului electoral”, au argumentat judecatorii CCR.

Cele doua partide acuzau ca proiectul a fost adoptat de catre PSD, PNL si UDMR, „cu incalcarea flagranta a oricaror principii democratice”.

Pe 5 martie, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege al UDMR care prevede modificarea datei alegerilor Presedintelui Romaniei.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel incat alegerile pentru Presedintele Romaniei sa fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii in care ajunge la termen mandatul de Presedinte al Romaniei.

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a anuntat ca alegerile prezidentiale vor avea loc in 15 si 29 septembrie, iar in 8 decembrie se vor desfasura alegerile generale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: