Categories: politica

PSD vine cu noi promisiuni in programul noii guvernari. Ce isi propune sa faca in Sanatate

Guvernul se angajeaza sa sustina o serie de investitii majore, precum constructia a 8 spitale regionale si a unui spital republican la Bucuresti, modernizarea majoritatii spitalelor judetene si a ambulatoriilor de specialitate si a unitatilor de primiri-urgenta, dotarea fiecarei comune cu ambulante si adoptarea unei noi Legi a sanatatii cel tarziu la 31 decembrie, se arata in Programul de guvernare 2018-2020, la capitolul Politici in domeniul sanatatii publice.

Pe langa acestea, se doreste asigurarea dotarii minime a cabinetelor medicilor de familie si includerea acestora in programe de formare profesionala, astfel incat sa se elimine fenomenul prin care foarte multi pacienti aglomereaza sectiile de primiri urgente.

„Implementarea acestor masuri va conduce la un sistem medical indreptat spre cetatean, care sa nu mai fie nevoit sa traverseze tara, sa stea la cozi, sa cheltuie bani pe transport, cazare, doctori, in speranta unui act medical de calitate. Astfel, Guvernul sustine ca actul medical, indiferent de nivelul si complexitatea lui, sa fie acordat doar in urma respectarii ghidurilor si protocoalelor dupa model european, pentru ca pacientul sa beneficieze de un tratament corect, cu efecte in planul vindecarii si imbunatatirii calitatii vietii’, se arata in document, citat de Agerpres.

In ce priveste infrastructura de sanatate, programul prevede o serie de masuri, cum ar fi constructia cu finantare din FSDI a celor 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenta-excelenta, pentru toate specialitatile medicale, inclusiv cu centre de telemedicina regionale sau nationale, in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnoza, dar si pentru o a doua opinie, costul unui spital fiind estimat la 300 milioane de euro.

Aceste spitale ar avea 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultima generatie, cartier de locuinte pentru medici si personal, infrastructura de cazare pentru rudele si insotitorii pacientilor (hotel – minim 50 de locuri).

Spitalul republican din Bucuresti va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare, pe toate specialitatile, ar urma sa aiba peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultima generatie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilitati (scoala, gradinita, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar si facilitati de cazare pentru insotitorii bolnavilor (hotel – minim 2.000 de locuri), costul estimat ar fi 1,1 miliarde euro.

In privinta reabilitarii, modernizarii sau extinderii sunt vizate cel putin 15 spitale judetene, cel putin 150 de ambulatorii de specialitate si cel putin 25 de U.P.U.

La dezvoltarea capacitatii de raspuns pentru Serviciile de Ambulanta si SMURD, prin Programul National de Dotare cu Ambulante se doreste inlocuirea treptata a parcului actual de ambulante, pe langa ambulanta care va fi atribuita fiecarei comune.

Se prevede si intarirea programelor de preventie prin introducerea obligativitatii ca orice proiect de reabilitare de scoala sa includa si reabilitarea cabinetului medical scolar sau de medicina dentara, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente si dotarea cu aparatura medicala specifica serviciilor medicale oferite.

Un alt domeniu este incurajarea dezvoltarii centrelor de excelenta si cercetare medicala, de diagnostic si tratament pe langa universitatile si facultatile de medicina care vor putea atrage si specialisti care vor sa revina in Romania.

De asemenea, in program se prevede dezvoltarea de centre de telemedicina regionale sau nationale, in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnostic, cat si pentru a doua opinie, onorariul medicului care deserveste centrul fiind separat de serviciul medical in decontarea serviciilor medicale, dezvoltarea si implementarea serviciilor e-health la nivel national prin fonduri nerambursabile.

Documentul mai prevede cresterea capacitatii de screening, prin fonduri nerambursabile, pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sanatatii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo rectal, cancer prostata, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, screening preconceptional, screening neonatal si screeningul bolilor infectioase transmisibile (inclusiv cu transmitere sexuala): hepatita, HIV, tuberculoza.

In Programul de guvernare se mai prevede elaborarea, finantarea, implementarea programelor profilactice pentru copii pentru toate ariile terapeutice, prin introducerea consultatiilor obligatorii pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani, prin reteaua de medicina scolara sau prin cabinetele de medicina.

La capitolul medicamente, documentul prevede un program national prin care, pentru fiecare boala, fiecare pacient va avea la dispozitie un medicament gratuit pentru afectiunea sa, dar si introducerea contractelor pentru programele nationale de tip cost – volum – rezultat (cel mai mic cost – acces egal pentru toti pacientii – plata in functie de rezultatele terapeutice si/sau imbunatatirea calitatii vietii).

De asemenea se intentioneaza elaborarea si actualizarea periodica a Catalogului National al Medicamentelor pentru asigurarea predictibilitatii pentru pacient si producator, elaborarea Catalogului National al Dispozitivelor Medicale si al Materialelor Sanitare, inclusiv cele de ultima generatie, pe specialitati/afectiuni, si a preturilor maximale, si publicat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, dupa modelul statelor dezvoltate din Uniunea Europeana.

Se mai doreste introducerea finantarii programului ‘Inovatie in sanatate’, prin punerea la dispozitia pacientilor a celor mai noi metode terapeutice, biotehnologii cu eficienta ridicata si tratamente din ce in ce mai specializate in vindecarea anumitor maladii, cu un impact semnificativ in randul populatiei si asigurarea tratamentelor pacientilor cu boli rare, in vederea cresterii sperantei de viata si a imbunatatirii calitatii vietii acestora.

In domeniul sanatatii se va urmari si reglementarea prin lege si controlul suplimentelor alimentare, asigurarea pietei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui si dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principala institutie cu atributii de import si distributie a medicamentelor si in vederea asigurarii continuitatii aprovizionarii si desfacerii acestora catre populatie.

Cat priveste resursa umana, se doreste infiintarea de cabinete medicale in zonele defavorizate sau in proximitatea unei zone populate de un numar semnificativ de cetateni care nu beneficiaza de acces facil la servicii medicale, 0 % impozit pe venit pentru medici incepand cu 1 ianuarie 2019, asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal medical, cu preponderenta pentru acele specialitati care inregistreaza un deficit, si reformarea rezidentiatului in ceea ce priveste admiterea, pregatirea si obtinerea calificarilor de specialist.

„Coordonarea activitatilor de formare, dezvoltarea carierei, stabilirea necesarului pentru toate categoriile de personal medical vor fi facute de Centrul National de Resurse Umane in Sanatate, in subordinea Ministerului Sanatatii, in colaborare cu Colegiile si Ordinele Profesionale din sanatate si institutiile academice medicale. Vom avea astfel un Catalog National al Profesionistilor din Sanatate care va sta la baza fundamentarii necesarului de formare de profesionisti”, se arata in program.

Se mai intentioneaza, de asemenea, dezvoltarea programelor nationale si continuarea celor existente prin alocarea unor fonduri suplimentare raportat la perioada 2015-2017 si introducerea unor programe noi, cum ar fi, spre exemplu, depistarea bolilor cardiovasculare cu risc major, pornind de la patologia hipertensiva (hipertensivul cu valori mari si risc crescut).

Un alt obiectiv propus vizeaza operationalizarea si utilizarea Dosarului Electronic al Pacientului care va cuprinde toate datele de sanatate si care va sta la baza Registrelor Nationale pentru fiecare patologie in parte.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

3 ore ago

Trei romani, arestati in Franta dupa ce au furat bronz in valoare de 175.000 de euro din zeci de cimitire. Metalul il vindeau apoi in Germania

Trei cetateni romani au fost arestati in Franta, fiind acuzati ca au jefuit zeci de…

32 de minute ago

Polonia intentioneaza sa mineze granita cu Rusia si Belarus, pentru a descuraja o eventuala agresiune din partea acestor tari

Waldemar Skrzypczak, fost comandant al armatei poloneze si fost ministru adjunct al apararii nationale, a…

O oră ago

Rascoala a ambasadorilor Georgiei contra propriului guvern: „Viraj antioccidental al tarii, contravine intereselor nationale si Constitutiei”

Diplomatii georgieni au emis o declaratie in care afirma ca decizia partidului de guvernamant "Visul…

O oră ago

Protestatarii anti-Israel au arborat steagul palestinian in locul drapelului american, la Universitatea Harvard – VIDEO

Protestatarii anti-israelieni de la Universitatea Harvard au arborat un steag palestinian intr-un loc rezervat de…

O oră ago

Premierul scotian Humza Yousaf, asteptat sa demisioneze astazi din functie, din cauza esecului de a obtine in continuare sprijin pentru un guvern minoritar

Premierul Scotiei, Humza Yousaf, va demisiona din functia de prim-ministru al Scotiei chiar astazi, potrivit…

O oră ago