Psiholog, despre crima din Dezmir: „Omul era in viata daca nu se opunea opiniei medicale ca pacienta sa ramana internata si sub tratament”

analize

Psihologul clinician Corina Lupau, din Oradea, afirma intr-o analiza publicata pe Facebook ca „bolile psihice nu sunt inventii” si atrage atentia ca barbatul care a fost injunghiat de sotia sa in Dezmir (Cluj) ar fi putut sa fie si acum in viata daca nu si-ar fi scos sotia din spitalul de psihiatrie.

Vineri seara, un barbat din Dezmir, marinar, a fost ucis de propria sotie, dupa ce s-a intors acasa  dintr-o cursa lunga. Sotia lui a facut recent o criza de nervi si a fost internata la Psihiatrie, iar barbatul a scos-o din spital, pe semnatura, pentru a avea grija de ea acasa. Insa sotia l-a atacat cu un cutit si l-a injughiat din zona gatului.

Psihologul Corina Lupau are o reactie taioasa in acest caz.

„Un marinar se intoarce acasa pentru ca sotia se decompensase psihic, o scoate pe propria raspundere de la Psihiatrie, iar la scurt timp este omorat de catre aceasta sub ochii copilului.

Stirea asta nu e pentru impresie, ci un semnal ca avem o educatie precara in ceea ce priveste sanatatea mintala. Omul era in viata daca nu se opunea opiniei medicale ca pacienta sa ramana internata si sub tratament.

Cateva observatii.

1. Bolile psihice nu sunt inventii. Nu-i ca si cand te enervezi ca nu-ti ies ploile intr-o zi. Nu-i ca si cand te simti trist sau te-ai trezit cu o dispozitie mai negativa pentru ca vremea e nasoala. Negarea lor, nu le face sa dispara.

2. Bolile psihice pot afecta perceptia, gandirea, emotiile, comportamentul. Un pacient psihotic poate sa vada lucruri care nu exista, sa auda voci care-l streseaza, persecuta sau il indeamna la diverse comportamente. Poate sa interpreteze realitatea complet eronat, facand asocieri ilogice intre evenimente, gesturi, persoane, iar emotiile pot atinge cote maxime.

3. Bolile psihice au substrat biochimic. Accepti ca poti sa faci gastrita, deci stomacul tau poate sa nu functioneze bine, de aceea te doare, esti balonat si este impactat comportamentul alimentar. De ce crezi ca atunci cand vorbim despre creier lucrurile stau altfel? O boala psihica nu este o vina!

4. Unele boli psihice au potential agresiv, dar cele mai multe, nu. Din pacate, nu avem un algoritm de calcul al periculozitatii unui bolnav psihic care, obiectiv, sa ne arate in cifre ce risc exista pentru sine sau cei din jur. Tratamentul tine sub control manifestarile agresive, dar este important sa fie administrat asa cum a fost prescris.

5. Este necesar sa vorbim despre bolile psihice, cu scopul de a le recunoaste si trata, dar sa evitam anatemizarea lor. De multe ori chiar stigma asociata impiedica adresabilitatea pacientului la specialistul in sanatate mintala”, a scris psihologul pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: