Puternicul oligarh rus Alexei Kuzmicev, retinut de politia franceza / Acesta este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si incalcari ale sanctiunilor occidentale

externe

alexei kuzmicev, oligarh, rusia

Politia franceza a perchezitionat doua dintre proprietatile magnatului rus Alexei Kuzmicev (foto) in legatura cu presupuse cazuri de evaziune fiscala, spalare de bani si incalcari ale sanctiunilor occidentale, dupa care bancherul rus a fost retinut, relateaza The Guardian.

Parchetul financiar francez a declarat marti ca au avut loc perchezitii cu o zi inainte la locuinta din Paris a lui Kuzmicev si la o proprietate din regiunea mediteraneana Var.

Kuzmicev era inca retinut marti, dar nu fusese inca inculpat. Avocatul sau, Philippe Blanchetier, a refuzat sa comenteze cand a fost contactat de Reuters.

Kuzmicev, unul dintre fondatorii bancii rusesti Alfa Bank, a fost sanctionat de UE la scurt timp dupa inceperea invaziei Moscovei in Ucraina pentru „legaturile sale cu presedintele rus”.

Potrivit UE, Kuzmicev „a sprijinit in mod activ, material sau financiar anexarea Crimeei si destabilizarea Ucrainei”.

In aceeasi hotarare, UE i-a sanctionat si pe partenerii lui Kuzmicev de la Alfa Bank, Mihail Fridman, German Han si Petr Aven.

Potrivit revistei Forbes, Kuzmicev, 61 de ani, care a infiintat Alfa Bank impreuna cu colegii sai in 1990, este a 61-a cea mai bogata persoana din lume, cu o avere totala de 5,3 miliarde de lire sterline.

Ca urmare a sanctiunilor impotriva sa, Kuzmicev si-a vandut anul trecut participatiile in banca lui Andrei Kosogov, un alt actionar al Alfa Bank care nu este sub incidenta sanctiunilor.

Kuzmicev este unul dintre putinii oligarhi rusi sanctionati care au ramas in Europa dupa inceperea razboiului din Ucraina.

Partenerul sau de afaceri Fridman, care este supus sanctiunilor in Marea Britanie, a zburat inapoi la Moscova la inceputul acestei luni, in timp ce Han s-a intors in Rusia anul trecut.

In timp ce unii oligarhi au sprijinit invazia lui Vladimir Putin, Kuzmicev este unul dintre putinii oameni de afaceri importanti care s-au pronuntat impotriva razboiului, desi in termeni rezervati.

„Mama mea a fost ucraineanca, am un numar mare de rude si prieteni acolo”, a declarat Kuzmicev pentru site-ul rusesc Forbes anul trecut, adaugand ca este de acord cu Fridman, potrivit caruia conflictul este o „tragedie” si ca razboiul „nu poate fi niciodata raspunsul”.

Kremlinul a declarat marti ca Rusia va putea sa apere drepturile lui Kuzmicev dupa ce Parisul va furniza informatii detaliate despre cazul sau.

„Din cate am inteles, el este cetatean al Federatiei Ruse, asa ca ar trebui sa primim informatii despre detentie prin intermediul misiunii noastre diplomatice”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Odata ce vom primi informatiile si daca detinutul doreste acest lucru, vom ajuta, desigur, la protejarea drepturilor sale de cetatean rus”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: