externe

Putin anunta ce ar urmari Vestul: „Considera ca Rusia este prea mare. Agenti dubli din cadrul CIA ne-au raportat ce obiective le-au fost stabilite de catre serviciile secrete occidentale”

Presiunea constanta a Occidentului asupra Rusiei poate fi explicata doar prin faptul ca tarile occidentale considera ca Rusia este prea mare chiar si dupa prabusirea Uniunii Sovietice, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin in cadrul conferintei sale anuale de presa.

„In 1918, unul dintre consilierii presedintelui american Woodrow Wilson a spus ca intreaga lume ar fi mai linistita daca in locul Rusiei, care in prezent este enorma, ar exista un stat in Siberia si alte patru tari in partea europeana”, a reiterat Putin, citat de TASS.

Presedintele Rusiei a mentionat ca in 1991, cand URSS s-a dezintegrat, uniunea s-a impartit in tari separate. „Cu toate acestea, exista impresia ca acest lucru nu este suficient pentru partenerii nostri. In opinia lor, Rusia este prea mare astazi. Pentru ca tarile europene insele s-au transformat in state mai mici. Nu mari imperii, ci tari mici, de 60-80 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, chiar si dupa caderea URSS, unde mai avem doar 146 de milioane, este inca prea mult. Mi se pare ca o astfel de presiune constanta poate fi explicata doar prin asta”, a spus Putin.

Liderul rus a subliniat ca, la inceputul anilor 1990, URSS a facut totul pentru a construi relatii normale cu Occidentul. In opinia sa, Occidentul ar fi trebuit sa trateze Rusia ca pe un potential aliat dupa prabusirea Uniunii Sovietice si sa faciliteze consolidarea acesteia, in loc sa incerce sa induca „o dezintegrare suplimentara”.

„Reprezentantii serviciilor americane corespondente stateau la instalatiile noastre militare, lucrau acolo, in locatiile complexului de arme nucleare al Rusiei, in fiecare zi, traiau acolo”, a continuat Putin.

„Numerosi consilieri lucrau la guvernul rus, inclusiv membri ai personalului CIA. De ce altceva mai aveai nevoie? De ce a fost nevoie sa sprijini teroristii din Caucazul de Nord si sa folosesti organizatii vadit teroriste pentru incercarile de dezintegrare a Federatiei Ruse? Si totusi, acest lucru a fost facut, iar eu, in calitate de fost director al FSB, stiu acest lucru cu siguranta. Am lucrat cu agenti dubli de acolo, ei ne-au raportat ce obiective le-au fost stabilite de catre serviciile secrete occidentale. De ce a fost necesar sa se faca acest lucru?”, a atacat Putin.

Presedintele a reiterat ca acest lucru a fost urmat de extinderea NATO spre est, care a venit deja in cinci valuri. „Noi spuneam: ‘Nu faceti asta’. Ne-ati promis ca nu veti face acest lucru. Si ni se spune: ‘Si unde este scris pe hartie? Nicaieri? Atunci asta este, mergeti la dracu’. Nu ne pasa de preocuparile voastre’. Si asta [se intampla] de ani de zile. De fiecare data cand am izbucnit, am incercat sa prevenim ceva, ne-am exprimat ingrijorarea. Nu, [ni s-a spus] ‘Plecati cu ingrijorarile voastre. Vom face ceea ce consideram necesar'”, a adaugat el.

„Asadar, unde nu ne inteleg (tarile occidentale)? Nu stiu. Ati intreba ce nu este clar aici”, a raspuns Putin unui jurnalist de la Sky News care i-a adresat o intrebare pe aceasta tema. „Cred ca totul este clar aici. Vrem sa ne asiguram securitatea”, a conchis Putin.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

4 ore ago