Putin este ingrozit ca ar putea fi asasinat si refuza sa calatoreasca in strainatate dupa atacul cu drone in apropierea resedintei sale de lux

externe

vladimir putin

Presedintele rus Vladimir Putin s-a straduit mult timp sa proiecteze o imagine de invincibilitate, de la cascadorii de relatii publice macho la afirmarea agresiva a rolului Rusiei pe scena mondiala, scrie Business Insider.

Dar, potrivit unui articol publicat miercuri in The Daily Beast, care citeaza publicatia independenta rusa Verstka, liderul rus traieste din ce in ce mai mult cu teama pentru viata sa.

Articolul sustine ca acesta este atat de ingrijorat de asasinat pe fondul consecintelor invaziei din Ucraina incat refuza sa calatoreasca din tara.

Sursa, pe care Verstka o descrie ca fiind un oficial rus de rang inalt, a declarat ca sentimentul la Kremlin este ca Putin se fereste sa calatoreasca oriunde si ca nu se simte in siguranta.

Potrivit maaterialului, o serie de evenimente recente au accentuat paranoia presedintelui rus.

Printre acestea se numara un mandat de arestare emis in martie de Curtea Penala Internationala de la Haga pentru acuzatii de crime de razboi, dar si atacurile misterioase cu drone in zona Moscovei.

Au existat, de asemenea, speculatii privind o lovitura de stat impotriva sa de catre armata de mercenari Wagner si seful acesteia, Evgheni Prigojin.

O parte din dronele de marti au cazut intr-o suburbie bogata a capitalei ruse. Kremlinul spune ca au fost interceptate de sistemele de aparare antiaeriana.

Potrivit Moscow Times, care citeaza o lista a locurilor de prabusire intocmita de guvernul rus, dronele au lovit sate aflate la doar cativa kilometri de Novo-Ogariovo, unde se afla resedinta luxoasa in care se crede ca Putin isi petrece o mare parte din timp.

O sursa a declarat pentru publicatie ca Putin se afla in resedinta in momentul atacului si a fost trezit de agentii de securitate.

Dmitri Medvedev a declarat ca un atac cu drone asupra Kremlinului la inceputul lunii mai a fost o incercare ucraineana de a-l asasina pe Putin, afirmatie negata de Ucraina.

Philip Ingram, un fost ofiter al serviciilor de informatii militare britanice, a declarat pentru Insider ca Putin s-a inconjurat de mult timp cu straturi elaborate de securitate – si ca izolarea sa pare sa creasca.

Paranoia presedintelui rus s-a accentuat si mai mult in timpul pandemiei COVID, cand a trait intr-o bula de izolare. Tinand cont de noile temeri de asasinat inseamna ca el continua sa traiasca izolat, inconjurat de cativa colaboratori apropiati, care ii furnizeaza informatii false adaptate la prejudecatile sale.

Evenimentele recente, a declarat Ingram, „vor continua sa ii intareasca paranoia, asa ca va continua sa ia masuri de securitate din ce in ce mai puternice pentru a se mentine tot mai izolat”.

El a precizat ca masurile de securitate includ utilizarea de dubluri, in timp ce mancarea lui Putin este „testata” pentru otravuri inainte de a-i fi servita.

Comentariile lui Ingram seamana cu cele ale unui fost oficial de securitate de la Kremlin, Gleb Karakulov, care a parasit Rusia in aprilie, din cauza ca nu a fost de acord cu razboiul din Ucraina.

In comentariile adresate unui grup de opozitie rusa din Londra acesta a descris izolarea si paranoia din ce in ce mai accentuata a lui Putin, spunand ca acesta calatoreste intr-un tren blindat, ca inca insista asupra masurilor de carantina COVID-19 pentru cei care lucreaza indeaproape cu el si ca nici macar nu foloseste internetul.

Izolarea lui Putin, a spus Ingram, inseamna ca doar un grup de colaboratori apropiati ii prezinta informatii distorsionate, deformandu-i procesul decizional.

Acest lucru, a spus Ingram, „inseamna ca el se afla intr-o pozitie in care, daca i se prezinta doar ceea ce vrea sa auda, atunci procesul sau de luare a deciziilor va fi din ce in ce mai defectuos”. Ingram a indicat pasii gresiti ai lui Putin in invazia Ucrainei ca un exemplu de situatie in care acesta a dat dovada de o judecata slaba.

Putin era asteptat sa participe la summiturile din India din aceasta vara, precum si la summitul BRICS din Africa de Sud din august, dar, potrivit rapoartelor locale, participarea sa ramane sub semnul intrebarii pe fondul preocuparilor legate de mandatul de arestare al CPI.

Reuters a relatat ca oficialii sud-africani se gandesc chiar sa propuna mutarea summitului in China.

Ingram considera ca Putin ar dori sa se prezinte ca un „om de stat international” care se afirma pe scena mondiala. Dar temerile de asasinat si sentimentele de paranoia incep sa distruga aceasta imagine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: