externe

Putin nu are curaj. Zelenski s-a dus in linia intai a frontului: „Am discutat cu aparatorii nostri. Starea lor spirit este hotarata si in ochii lor exista siguranta in victoria noastra”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizita trupelor ucrainene aflate pe pozitiile inaintate ale frontului in regiunea Dnipropetrovsk, in timp ce bombele rusesti continuau sa cada asupra a zeci de localitati din regiunea Donetk, in estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor presedintelui rus Vladimir Putin ca armata sa nu si-a folosit inca intregul potential in Ucraina, potrivit EFE si Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.

Cel putin 25 de localitati din Donbas au fost atacate de fortele armate ruse vineri, indica Statul Major al armatei ucrainene intr-un raport despre evolutia situatiei de pe front, dat publicitatii in cursul serii.

De sambata trecuta, 35 de civili au fost ucisi in regiunea Donetk, potrivit unui bilant facut de autoritatile locale si publicat pe Telegram.

Intr-un interviu acordat CNN, presedintele Zelenski a declarat vineri ca Rusia nu si-a abandonat planurile de a ocupa intreaga Ucraina.

„Cred, in general, ca Rusia nu a abandonat planurile pentru ocuparea tarii noastre si nu renunta la asta de multi ani. Ei au ocupat dintotdeauna tara noastra: mai intai politic (cu fostul presedinte prorus inlaturat Viktor Ianukovici), apoi Crimeea, apoi Donbasul si acum cu aceasta invazie pe scara larga”, a spus el.

„De aceea, planurile Rusiei includ atat o schimbare a conducerii politice (de la Kiev), cat si ocuparea intregului stat. Suntem absolut siguri de asta”, a declarat Volodimir Zelenski in interviul citat de Ukrainska Pravda.

In prezent, cea mai dificila situatie este in Donbas si ea trebuie stabilizata, a spus presedintele ucrainean, subliniind superioritatea fortelor ruse fata de cele ucrainene.

„Ocupantii au mai multa artilerie, MLRS, chiar si mai multe victime – dar ei nu tin cont nici de tehnica distrusa si nici de militarii pe care ii pierd. Prin urmare, lansam mereu apeluri catre partenerii nostri cerandu-le ajutor”, a subliniat seful statului ucrainean.

Totodata, Zelenski a reactionat vineri in felul sau la declaratia lui Putin din ajun in timpul vizitei la trupele ucrainene aflate pe pozitiile inaintate in regiunea Dnipropetrovsk, care se invecineaza cu Donetk in vest.

„Am discutat cu aparatorii nostri, le-am inmanat medalii. Starea lor spirit este hotarata si in ochii lor exista siguranta in victoria noastra.Va multumesc ca ati luptat pentru libertatea Ucrainei”, li s-a adresat el militarilor, informeaza biroul sau pe Telegram.

Oleksii Arestovici, consilier al sefului cancelariei prezidentiale de la Kiev, a apreciat ca mesajul lui Putin a fost mai mult pentru consum intern pe fondul avansarii lente a armatei ruse in Ucraina dupa 135 de zile de lupta, desi Kremlinul explica aceasta prin necesitatea ‘de a pastra vietile” soldatilor rusi.

„Doar un fraier poate sa creada ca totul le merge perfect”, a spus Arestovici si a prezis ca intr-o luna si jumatate rusii „se vor calma din incercarile lor de a avansa”.

Moscova sustine ca trupele sale nu se vor opri pana nu isi vor atinge obiectivele, in special „eliberarea” intregului Donbas.

„Toata lumea trebuie sa stie ca nu am inceput inca lucrurile serioase” in Ucraina, a declarat joi presedintele Vladimir Putin in cursul unei reuniuni cu sefii grupurilor parlamentare din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

11 minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

10 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

10 ore ago

BBC: trecerea la masinile electrice a ramas fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

10 ore ago